سیگار و ایمپلنت دندان: میزان موفقیت و نکات مراقبتی
در جهان پیشرفته دندانپزشکی امروزی، ایمپلنت دندان یکی از شناخته ترین روشهای درمانی برای جایگزین دندانهای از دست رفته است. ممکن است سؤالاتی مانند آیا ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری امکان پذیر است؟ امکان کاشت یا ترمیم مجدد ایمپلنت برای افراد سیگاری امکان پذیر است؟ تأثیر دخانیات از جمله سیگار بر روی ایمپلنت دندان زیاد است یا کم؟ با چه روشهای میتوانیم از ضررهای سیگار بر روی ایمپلنت پیشگیری کنیم؟ دوام و عمر ایمپلنت بدون مصرف کردن سیگار و با مصرف کردن چقدر تفاوت دارند؟ ذهن شما را به خود مشغول کرده باشد. در این مقاله میخواهیم نکاتی را در مورد آسیبهایی که ممکن است سیگار کشیدن بر ایمپلنت دندان وارد کند، برای شما بیان کنیم تا به کمک آن بتوانید به جواب سؤالهایی که در ذهن دارید برسید.
آیا ایمپلنت دندان برای افراد سیگاری امکانپذیر است؟
بله امکان پذیر است اما در این افراد روند پیشروی فرایند ایمپلنت گذاری دندانها و علائمی که بیمار بعد از آن تجربه میکند با افراد غیر سیگاری تفاوت دارد. تأثیری که سیگار بر روی ایمپلنت دارد ممکن است موجب کم شدن طول عمر ایمپلنت شود و باعث خطراتی مانند عفونت، درد و مشکل برای لثه فرد شود. انجام ایمپلنت برای افراد سیگاری باید با دقت زیاد و زیر نظر پزشکان متخصص انجام شود تا از خطرات و عوارض احتمالی جلوگیری شود. اگر ساکن گیلان هستید ما به شما کلینیک دندان پزشکی دکتر صیحانی را معرفی میکنیم. همواره به افراد سیگاری که برای ایمپلنت دندانهایشان به این کلینیک مراجعه میکنند توصیه میشود که برای بهبود کیفیت و سرعت در روند درمان و همچنین ماندگاری ایمپلنت سیگار را ترک کنند.
تاثیر سیگار کشیدن بر ایمپلنت دندان
افراد سیگاری معمولاً به بهداشت دهان و دندانهای خود اهمیت نمیدهند همین امر موجب میشود که بعد از ایمپلنت دندانهایشان شاهد عوارضی مانند التهاب و عفونت لثه، تغییر رنگ ایمپلنت و غیره باشند. خیلی از پزشکان معتقدند که حدود ۲۰ درصد از افرادی که عادت به مصرف سیگار زیاد دارند پس از گذشت مدتی باید ایمپلنت دندانهای خود را تعویض کنند. پس برای جلوگیری از تعویض ایمپلنت دندان و هزینههای اضافی بهتر است که این افراد بعد از ایمپلنت دندانهایشان اقدام به ترک سیگار کنند. همانطور که میدانید برای انجام ایمپلنت به صورت موفق لازم است که پایه ایمپلنت با استخوان فک جوش بخورد. نیکوتین موجود در سیگار تأثیرات مخربی روی این مرحله از انجام ایمپلنت میگذارد و حتی ممکن است که باعث شکست فرایند ایمپلنت گذاری شود.
کشیدن سیگار چگونه روی ایمپلنت تأثیر میگذارد؟
امروزه ایمپلنت دندان به یک راهکار بسیار مفید برای رهایی از مشکلات و ناهنجاریهای دندانی تبدیل شده است و افراد زیادی سالانه برای انجام آن به دندان پزشک مراجعه میکنند. کسانی که ایمپلنت دندان انجام میدهند باید بعد از این کار نکاتی را که دندان پزشک به آنها توصیه میکند را رعایت کنند. در این میان افرادی که سیگار میکشند از شرایط خاصی برخوردار هستند. محافظت از ایمپلنت و رعایت بهداشت در این افراد بسیار ضروری است زیرا استعمال دخانیات تأثیر منفی روی ایمپلنت میگذارد. در ادامه بررسی میکنیم که کشیدن سیگار چگونه روی ایمپلنت دندان تأثیر میگذارد و این تأثیرات باعث چه اتفاقی میشوند.
آسیب به استخوان فک و لثه بر اثر دود ناشی از کشیدن سیگار
دود سیگار باعث سوختن و آسیب به بافتها داخلی دهان میشود. همچنین این دود بر غدد بزاقی تأثیر میگذارد و باعث مسدود شدن غدد بزاقی و کاهش بزاق در دهان میشود. اگر بزاق در دهان وجود نداشته باشد محیط دهان خشکشده و شرایط برای رشد باکتری و میکروبها فراهم میشود. این باکتریها در پوسیدگی دندانها، بیماریهای لثه، تحلیل استخوان فک و غیره نقش دارند. در هنگام رخ دادن این اتفاقات ایمپلنت نیز آسیب دیده و نیاز به تعویض دارد.
کاهش سطح سیستم دفاعی بدن
ورود نیکوتین به دهان باعث اختلال در اکسیژن رسانی به بافتهای آن میشود. همانطور که میدانید ایمپلنت دندان نیازمند انجام عمل جراحی است. از آنجا که نیکوتین اکسیژن رسانی به بافتها را کاهش میدهد پس در روند ترمیم زخمهای دهان تأخیر ایجاد میکند یا کاملاً آن را متوقف میکند. در صورت طولانی شدن زمان ترمیم و بهبود، زخم دچار عفونت میشود.
تحلیل استخوان فک
برای انجام ایمپلنتی موفق باید پایه با استخوان فک جوش بخورد در صورتی که بیمار بعد از ایمپلنت دندانها نیکوتین زیاد مصرف کن استخوان فک تحلیل رفته و پایهی ایمپلنت از استخوان فک جدا مشود.
راهکارهایی برای کاهش تأثیر سیگار بر ایمپلنت
افراد سیگاری بعد از انجام ایمپلنت دندانهایشان همیشه به دنبال یک راهکار برای کاهش تأثیر سیگار بر روی ایمپلنت دندان هستند. بهترین راهکار برای آنها ترک سیگار است اما بیشتر اوقات ترک سیگار اراده بسیار قوی لازم دارد که فرد از داشتن آن عاجز است. به همین دلیل در کلینیک دکتر صیحانی همواره بعد از انجام ایمپلنت برای بیماران سیگاری برای آنها نکاتی را بازگو میکنند که تأثیر بسزایی در کاهش اثرات سیگار بر ایمپلنت دندان دارد. در ادامه به چند مورد از این نکات اشاره میکنیم.
- توجه و رعایت بیش از حد بهداشت دهان
- یک هفته قبل از انجام ایمپلنت از کشیدن سیگار خودداری کنید.
- تا 2 ماه بعد از انجام ایمپلنت سیگار نکشید.
- بعد از هر بار سیگار کشیدن در دهانتان آب قرقره کنید.
- تا زمانی که زخمهایتان بهبود مییابد به صورت پیوسته و ماهانه به دندان پزشک مراجعه کنید.
- پس از گذشت چند روز از انجام ایمپلنت باید به آرامی مسواک زدن را شروع کنید.
عارضه حفره خشک و راههای جلوگیری از آن
برای انجام ایمپلنت دندان لازم است که دندانهای بیمار کشیده شود. بعد از کشیدن این دندانها جای آنها خالی میماند و یک حفره به داخل استخوان فک ایجاد میشود. لختههای خون روی این حفرهها را میگیرند تا از ورود مواد غذایی و باکتریها به داخل لثه جلوگیری کنند. در صورت جابهجا شدن یا از بین رفتن این لختههای خون یک حفره خشک و آسیب پذیر در لثه ایجاد میشود که باعث عفونت لثه خواهد شد. آب کشیدن بیش از حد دهان، سیگار کشیدن، تف کردن و غیره باعث از بین رفتن این لختههای خون میشود. این عارضه در میان افراد سیگاری بسیار رایج است.
بعد از انجام ایمپلنت دندان بیمار باید به خوبی از آنها محافظت کند تا کامل جا بیفتد. جلوگیری از حفره خشک یکی از توصیههای دائمی پزشکان به آنها است. در ادامه چند مورد از راهکارهای جلوگیری از این عارضه را مورد بررسی قرار میدهیم.
- بیمار از آدامسهای نیکوتین دار استفاده کند.
- سیگار نکشیدن قبل از جراحی یا کشیدن دندان
- خودداری از جویدن تنباکو
- استفاده از گاز استریل در محل زخم برای جلوگیری از ورود باکتری
- بخیه ناحیه زخم توسط پزشک در موارد خاص
سخن پایانی
ایمپلنت دندان یک روش بسیار مناسب برای کاشت دندانهاست. در این روش پایههای ایمپلنت با عمل جراحی وارد لثه میشوند و با استخوان فک پیوند میخورند. سپس موادی شبیه به ساختار طبیعی دندانهای فرد ساخته و به پایه ایمپلنت متصل میشود. دندانهایی که با ایمپلنت ساخته میشوند بسیار محکم و طبیعی هستند و لبخندی زیبا را به شما هدیه میدهند. انجام ایمپلنت دندان زمانی انجام میشود که استخوان فک و لثه بیمار در وضعیت مناسبی قرار داشته باشد. به همین دلیل دندانپزشکان همواره برای انجام ایمپلنت دندان افراد سیگاری با چالشهای متفاوتی روبرو هستند. کشیدن سیگار تأثیرات منفی زیادی روی ایمپلنت دندانها دارد که باعث ایجاد مشکل میشود؛ و بهترین راه برای رهایی از این مشکلات ترک کردن سیگار است. در این مقاله مطالبی را در مورد تأثیر سیگار کشیدن بر ایمپلنت و روشهای مراقبتی آن ارائه دادیم.