درصد لاشه گوشت گوسفند زنده چقدر است؟ | یک گوسفند چند کیلو گوشت میده؟
بررسی دقیق میزان گوشت دهی گوسفند پس از ذبح و کشتار همیشه سوالی بوده که ذهن افراد رو به خودش مشغول کرده به خصوص زمانی که کسی قصد خرید گوسفند زنده برای مصارف خانگی یا مراسم خاصی رو داره. تو این مقاله از نظر تجربه های خودم و افرادی که بارها این کارو کردن می خوام توضیح بدم که چند کیلو گوشت از یک گوسفند زنده به دست می آید و چه عواملی توی این مسئله دخیل هستند.
تاثیر وزن زنده گوسفند بر مقدار گوشت دهی لاشه
اولین نکته ای که باید توجه داشته باشید اینه که وزن زنده گوسفند چقدر باشه. معمولاً گوسفندهای بالغ بین ۴۵ تا ۶۰ کیلوگرم وزن زنده دارن. حالا چقدر از این وزن تبدیل به گوشت می شه؟ تجربه شخصی و همچنین اطلاعات موجود میگه که حدود ۴۵ تا ۵۵ درصد وزن زنده گوسفند تبدیل به گوشت می شه. یعنی مثلاً اگه یه گوسفند ۵۰ کیلو باشه انتظار داریم چیزی حدود ۲۵ کیلو گوشت ازش به دست بیاد.
دلایل تفاوت در درصد گوشت به دست آمده
اما این درصد همیشه ثابت نیست و به فاکتورهایی مثل نژاد تغذیه سن و شرایط نگهداری گوسفند بستگی داره. مثلا گوسفندهای نژاد گوشتی مثل نژاد افشاری، مغانی و کردستان معمولاً نسبت بیشتری از گوشت رو به خودشون اختصاص میدن. یا گوسفندهای پروار شده که به خوبی تغذیه شدن عضلات بیشتری دارن و به همین خاطر گوشت بیشتری هم دارن. یعنی استخوان کمتری دارند.
از طرفی سن هم خیلی مهمه و بر کیفیت گوشت گوسفندی تاثیر زیادی میزاره. گوسفندهای مسن تر گوشت سفت تری دارن و شاید درصد گوشت خالص کمتر باشه. شرایط نگهداری هم تاثیرگذاره؛ گوسفندهایی که در شرایط بهتر زندگی میکنن عضلات قوی تر و در نتیجه گوشت بیشتری دارن.
مقایسه گوشت با بقیه اجزای گوسفند
نکته دیگه ای که باید در نظر گرفت اینه که فقط گوشت خالص نیست که از گوسفند به دست می آید. اجزای دیگه ای مثل پوست، استخوان، کله پاچه، سیرابی و دل و جگر هم هستن. اینجا می خوام با یه جدول مقایسه دقیقی از وزن بخش های مختلف گوسفند بعد از ذبح بهتون ارائه بدم :
قسمت درصد تقریبی از وزن دام زنده:
- گوشت ۵۰-۵۵%
- پوست ۱۰-۱۲%
- دل و جگر و سایر اندام ها ۵-۸%
- استخوان ۱۲-۱۵%
- کله پاچه و سیرابی ۸-۱۲%
تجربه شخصی من از خرید گوسفند زنده
یه بار برای مراسم خانوادگی تصمیم گرفتیم یه گوسفند کامل بخریم. از قبل می دونستم وزن زنده گوسفند تاثیر زیادی روی میزان گوشتش داره بنابراین یه گوسفند ۵۲ کیلوگرمی انتخاب کردیم. بعد از کشتار و آماده سازی حدود ۲۵ کیلو گوشت خالص به دست اومد. این تجربه خیلی بهم نشون داد که درصد ۵۰-۵۵ درصد تقریباً درست هست و می تونید بهش اعتماد کنید. البته بازم تاکید میکنم این میزان برای گوسفندان بالغ، پروار و باکیفیت بالا هستش.
چطور مقدار دقیق گوشت رو قبل از خرید تخمین بزنیم؟
حالا که فهمیدیم چند درصد از وزن گوسفند به گوشت تبدیل می شه راحتتر می تونیم مقدار گوشت مورد نیازمون رو برآورد کنیم. مثلاً اگه برای یه مراسم ۵۰ نفره می خواید گوشت تهیه کنید و هر نفر به طور متوسط ۴۰۰ گرم گوشت پخته نیاز داره (یعنی حدود ۶۰۰ گرم گوشت خام) شما به ۳۰ کیلو گوشت خام نیاز دارید. بنابراین یه گوسفند حدود ۶۰ کیلویی نیازتون رو برآورده می کنه.
سوالات متداول
- آیا نژاد گوسفند واقعاً اهمیت داره؟ بله خیلی مهمه. نژادهایی مثل مهربان یا افشاری که برای تولید گوشت پرورش داده می شن درصد بیشتری از وزن زنده شون به گوشت تبدیل می شه. بنابراین موقع خرید حتماً به نژاد دقت کنید.
- بهترین وزن گوسفند برای کشتار چقدره؟ بهترین وزن برای کشتار بین ۴۵ تا ۶۰ کیلوگرم هست. این گوسفندها گوشت نرم تر و خوش طعم تری دارن و وزن گوشت به دست اومده هم نسبتاً خوبه.
- از کجا بفهمیم گوشت گوسفند تازه است؟ برای این که بفهمید گوشت تازه هست به رنگ گوشت و بوی اون دقت کنید. گوشت تازه باید قرمز روشن باشه و هیچ بوی نامطبوعی نداشته باشه.
جمع بندی
به طور کلی اگه می خواید بدونید یه گوسفند زنده بعد از کشتار چقدر گوشت میده باید به وزن زنده نژاد و شرایط پرورش توجه کنید. به طور معمول ۵۰ تا ۵۵ درصد از وزن زنده گوسفند تبدیل به گوشت می شه. اما باید در نظر داشته باشید که بخش هایی مثل پوست استخوان و اندام های داخلی هم از وزن کل کم می کنن.
اگر تجربه ای از خرید و کشتار گوسفند دارید یا نکات بیشتری می دونید خوشحال می شم تو بخش نظرات باهامون به اشتراک بزارید
سلام من دنبال راهکاری هستم که بتونم قبل از خرید گوسفند مقدار گوشت دقیقش رو پیش بینی کنم. روش خاصی دارید که بشه مطمئن تر انتخاب کرد؟
من همیشه برای مراسم ها گوسفند خریداری می کنم و این مقاله خیلی دقیق بود. ولی کاش بیشتر درباره فرق بین نژادهای گوشتی توضیح می دادید.
گوسفند ما حدود ۵۰ کیلو بود ولی وقتی کشتار کردیم تازه فهمیدم بیشتر وزنش به استخوان و پوست می ره. خیلی عجیب بود ولی مقاله شما توضیحات خوبی داشت.
من یه گوسفند ۵۵ کیلویی خریدم و فقط ۲۴ کیلو گوشت داد! به نظرتون طبیعیه؟ خیلی کمتر از چیزی بود که انتظار داشتم. کجای کارم اشتباه بود؟
من یه گوسفند ۵۵ کیلویی خریدم و فقط ۲۴ کیلو گوشت داد! به نظرتون طبیعیه؟ خیلی کمتر از چیزی بود که انتظار داشتم. کجای کارم اشتباه بود؟
من گوسفند پرواری خریدم و نتیجه خیلی بهتر از گوسفند معمولی بود. البته قیمتش هم بیشتر بود. به نظرتون ارزشش رو داره همیشه از این نوع بخرم؟
گوسفند ما ۶۰ کیلو بود ولی فقط ۲۵ کیلو گوشت داد. به نظرتون کم نیست؟ این مقدار واقعاً غیرمنتظره بود. پوست و استخون هم خیلی سنگین بود.
من گوسفند پرواری خریدم و نتیجه خیلی بهتر از گوسفند معمولی بود. البته قیمتش هم بیشتر بود. به نظرتون ارزشش رو داره همیشه از این نوع بخرم؟
گوسفند ما ۶۰ کیلو بود ولی فقط ۲۵ کیلو گوشت داد. به نظرتون کم نیست؟ این مقدار واقعاً غیرمنتظره بود. پوست و استخون هم خیلی سنگین بود.
از تجربه ای که گفتین مشخصه خیلی خوب گوسفند می شناسید. ولی یه سوال : چقدر تفاوت بین گوشت گوسفند پیر و جوان حس می شه؟ ارزش داره بیشتر هزینه کرد؟
این درصدی که گفتین درسته منم یه گوسفند ۵۰ کیلویی داشتم و حدود ۲۷ کیلو گوشت به دست اومد. ولی گوشتش یه کمی کم کیفیت بود. کسی تجربه ای داره که چطور گوشت گوسفندی رو میشه در زمان پخت کاری کرد که نرم تر بشه؟
سلام مقاله خیلی خوب و کاربردی بود. فقط لطفا یه راهنمایی دقیق تر درباره انتخاب نژاد گوسفند برای کباب هم بدید. ممنون.
مقاله خیلی خوبی بود ولی یه مشکل دارم. من همیشه پوست گوسفند رو می دم قصاب ولی به نظرتون می شه ازش استفاده ای کرد یا می تونم بفروشم؟
از نژاد گوسفند اطلاعی نداشتم ولی بعد از خرید فهمیدم خیلی مهمه. کاش بیشتر تحقیق می کردم. ممنون از مقاله خوبتون.
من همیشه برای مراسم خانوادگی گوشت گوسفند تهیه می کنم و این اطلاعات خیلی مفید بود. فقط هنوز نمی دونم بین نژاد مهربان، افشاری و شال کدوم رو انتخاب کنم که بشترین میزان گوشت دهی لاشه رو داشته باشه.
جربه م این بود که گوسفندهای پرواری گوشت بیشتری می دن. یه بار از بازار گوسفند محلی خرید کردم نصف مقدار معمول گوشت به دست اومد!
همیشه فکر می کردم هر گوسفندی گوشت زیادی داره ولی دیدم که نژاد و تغذیه خیلی مهمه. گوسفندی که من خریدم گوشتش کمتر از حد انتظار بود.
یه سوال : گوسفندهایی که تو مناطق گرمسیر پرورش داده می شن گوشتشون کمتره؟ تجربه م می گه این گوسفندا استخون بیشتری دارن.
چطوری می شه جلوی سفت شدن گوشت بعد از ذبح رو گرفت؟ گوسفندی که ما خریدیم گوشتش خیلی سفت و بد شده بود. کسی راه حلی داره؟
یه سوال داشتم چطور می شه از گوشت گوسفند تازه استفاده کرد که گوشتش خیلی خشک نشه؟ حس می کنم گوشت گوسفند ما زیادی خشک می شه.
همیشه فکر می کردم پوست و استخون کم حجم هستن ولی وقتی کشتار کردیم دیدم بیشتر وزن گوسفند به اینا می ره. کسی راهکاری داره چطور می شه وزن بهتری از گوسفند گرفت؟
گوسفند ۴۵ کیلویی خریدیم ولی کمتر از ۲۰ کیلو گوشت داد. به نظرتون مشکل از چی می تونه باشه؟ این مقدار واقعا ناامیدکننده بود.
به نظرتون گوشت گوسفند ۴۵ کیلویی برای مهمونی ۴۰ نفره کافی هست؟ نمی خوام وسط کار کم بیارم تجربه ای در این زمینه دارید؟