اسانس دود ؛ چگونه طعمی متفاوت و خاص به غذاهای روزمره خود بدهیم؟
بعضی وقت ها دنبال چیزی هستیم که غذاهامون رو از روزمرگی دربیاره. همیشه مواد اولیه خوب کافی نیستند و باید یک ترفند تازه به خرج داد. یکی از این ترفندها استفاده از اسانس دود است؛ چیزی که این روزها حسابی محبوب شده. اما شاید برای خیلی ها این سوال پیش بیاد که اصلاً این اسانس چطور به غذاها طعم می ده و آیا کاربردش فقط برای آشپزهای حرفه ای است؟ اینجا می خوایم درباره این ماده جادویی حرف بزنیم و یاد بگیریم چطور به راحتی طعم های جدید رو به غذاهای خونگی مون اضافه کنیم.
اسانس دود خوراکی چیست؟
اسانس دود خوراکی همونطور که از اسمش پیداست عصاره ای از دود چوب یا مواد طبیعی دیگره که به صورت مایع در میاد و می تونید به غذاها اضافه کنید. این اسانس معمولاً از چوب های مختلفی مثل هیکوری بلوط یا گردو تهیه می شه و طعم های خاص و دودی که به غذا می ده کاملاً شبیه طعم دودی است که از کباب یا دودی کردن واقعی غذاها می گیرید فقط بدون دود و زحمت!
چرا باید از اسانس دود خوراکی استفاده کنیم؟
برای خیلی از ماها دودی کردن واقعی غذاها توی خونه یه چالش بزرگه. بوی دود فضای محدود آشپزخونه و وسایل خاصی که لازمه دودی کردن هستند شاید باعث بشه فکر این کار رو از سرمون بندازیم. اما با اسانس دود می تونید به راحتی هر غذایی رو بدون نیاز به وسایل خاص یا ایجاد بوهای آزاردهنده دودی کنید.
نکته مهم اینجاست که شما با چند قطره اسانس می تونید طعم دودی به غذاهاتون اضافه کنید بدون اینکه وقت زیادی ازتون بگیره.
چطور از اسانس دود خوراکی استفاده کنیم؟
استفاده از اسانس دود خوراکی اصلاً پیچیده نیست و فقط به کمی تجربه و خلاقیت نیاز داره. در ادامه چند روش ساده برای استفاده از این اسانس رو مرور می کنیم :
- اضافه کردن به سس ها : یکی از ساده ترین راه ها اینه که چند قطره اسانس دود به سس های خونگی تون اضافه کنید. این کار طعمی دودی به سس می ده و به خصوص برای باربیکیو یا سس های گوشتی عالیه.
- اضافه کردن به ماریناد گوشت ها : وقتی گوشت رو برای کباب یا گریل آماده می کنید می تونید چند قطره از اسانس رو به ترکیب مارینادتون اضافه کنید تا طعم دودی به خورد گوشت بره. حتی اگر می خواید گوشت رو توی فر بپزید این کار حس کبابی بودن بهش می ده.
- استفاده در سوپ ها و خورش ها : یه روش خلاقانه دیگه اینه که اسانس دود رو به سوپ ها و خورش ها اضافه کنید. مثلاً در سوپ عدس یا خورش های گوشتی چند قطره از این اسانس یه طعم متفاوت ایجاد می کنه.
تجربه های من با اسانس دود خوراکی
اولین بار که از اسانس دود استفاده کردم خیلی هیجان زده بودم. توی مهمونی داشتم جوجه کباب درست می کردم و فرصت دودی کردن واقعی نداشتم. برای همین به جای اینکه همه رو ببرم حیاط و زحمت کباب کردن بکشم چند قطره اسانس دود به ماریناد جوجه ها اضافه کردم. باورتون نمی شه! وقتی جوجه ها رو پختم همه فکر می کردن که توی دود کلی زحمت کشیدم ولی واقعیت این بود که فقط چند دقیقه وقت برده بود.
اما یه تجربه ناموفق هم داشتم! یه بار تصمیم گرفتم توی یه سوپ سبزیجات اسانس دود بریزم. به این فکر نکرده بودم که طعم ملایم سبزیجات ممکنه با طعم دودی جور نشه و نتیجه سوپی بود که همه ازش فرار کردن! خلاصه مهمه که از اسانس توی غذاهایی استفاده کنیم که خودشون قدرت طعم دارن.
چند نکته طلایی
- احتیاط توی مقدار استفاده : اسانس دود خیلی قویه و حتی یک قطره اضافه می تونه طعم غذا رو بیش از حد دودی کنه. پس حتماً کم کم استفاده کنید و به مرور به طعم دلخواه برسید.
- انتخاب چوب مناسب : اسانس های دود مختلفی توی بازار هست که از چوب های مختلف تهیه شدن. هر کدوم از این چوب ها طعم خاصی دارن. برای مثال هیکوری طعم ملایم تری داره اما بلوط طعم شدیدتر و خاص تری داره.
- استفاده توی سبزیجات : استفاده از اسانس دود فقط برای گوشت نیست! شما می تونید توی سبزیجات گریل شده مثل بادمجان و کدو هم از این اسانس استفاده کنید.
پرسش و پاسخ
آیا اسانس دود برای همه غذاها مناسبه؟
نه! استفاده از این اسانس باید با دقت باشه. غذاهایی که خودشون طعم های قوی دارن مثل گوشت های قرمز و سس های باربیکیو خیلی خوب با اسانس دود جور درمی آن ولی برای غذاهای ملایم مثل سوپ های سبزیجات خیلی مناسب نیست.
آیا اسانس دود خوراکی مضره؟
اگر از اسانس های خوراکی معتبر و به داشتی استفاده کنید اصلاً ضرری نداره. این اسانس ها برای مصرف انسانی طراحی شدن و بهداشتی هستن.
چطور بهترین برند اسانس دود رو پیدا کنیم؟
توصیه می کنم قبل از خرید برندهای مختلف رو امتحان کنید. برندهایی که محصولاتشون تأییدیه های بهداشتی دارن و از مواد طبیعی تهیه شدن انتخاب بهتری هستن.
جدول مقایسه اسانس های دود
نوع چوب |
طعم |
غذاهای پیشنهادی |
هیکوری |
ملایم و دلپذیر |
گوشت قرمز ماهی سس باربیکیو |
بلوط |
قوی و دودی تند |
گوشت های دودی استیک گریل |
گردو |
تلخ و خاص |
مرغ بوقلمون سبزیجات گریل شده |
نتیجه گیری
در نهایت اسانس دود خوراکی یه روش فوق العاده برای اضافه کردن طعمی خاص و متفاوت به غذاهای روزمره مونه. با کمی خلاقیت می تونید غذاهاتون رو از ساده به چیزی تبدیل کنید که همه عاشقش بشن. یادتون باشه که همیشه مقدار مناسب استفاده کنید و به طعم های جدید فرصت بدید!
شما هم اگه از اسانس دود استفاده کردید یا می خواید امتحان کنید تجربه هاتون رو توی بخش نظرات با ما به اشتراک بذارید!
من از این اسانس دود توی سس باربیکیو استفاده کردم. راستش کمی طعمش تندتر از اون چیزی شد که انتظار داشتم. فکر کنم دفعه بعد کمترش کنم.
تجربه من با این اسانس توی سوپ اصلاً خوب نبود طعمش خیلی قوی بود و مزه طبیعی سبزیجات رو خراب کرد. به نظرم باید بیشتر برای گوشت ها استفاده بشه.
راستش از وقتی از این اسانس برای جوجه کباب استفاده کردم دیگه هیچ وقت کبابای قدیمی رو نمی خوام! طعم دودی خیلی دلچسبی بهش داده بود. فقط مراقب باشید که زیاد نریزید!
من برای اولین بار از این اسانس توی ماریناد استیکم استفاده کردم. خیلی خوشمزه شد ولی یه سوال دارم : بهترین مارک برای اسانس دود کدومه؟
به نظرم این اسانس دود برای کسانی که تو آپارتمان زندگی می کنن و امکان استفاده از باربیکیو ندارن خیلی کارآمده. ولی بوی دودی اش برای بعضیا ممکنه زیادی باشه.
امتحانش کردم توی مرغ گریل شده ولی مزه دودی خیلی قوی بود. شاید من بیشتر از حد ریختم. دقیقاً چقدر باید استفاده کرد که طعمش مناسب بشه؟
این اسانس خیلی به درد بخوره ولی یه مشکل دارم : از کجا می تونم یه برند با کیفیت پیدا کنم؟ اسانسی که گرفتم انگار خیلی مصنوعی بود!
خیلی خوب بود توی خورشت گوشت ولی یه سوال دارم : می شه از این اسانس برای ماهی هم استفاده کرد؟ اگه کسی امتحان کرده لطفاً بهم بگه.
با اینکه طعمش عالی بود ولی به نظرم بهتره توی غذاهای سنگین تر مثل گوشت قرمز استفاده بشه. من توی سبزیجات امتحان کردم و اون جور که انتظار داشتم درنیومد.
من این اسانس رو به مرغ اضافه کردم ولی به نظر طعمش کمی غیرطبیعی بود. کسی می دونه چطور باید ازش استفاده کرد که طبیعی تر بشه؟
باید بگم برای باربیکیو خونگی هیچ چیزی بهتر از این نیست! اسانس دود عطر خوبی به غذا می ده ولی برای بار اول یه مقدار کم تر استفاده کنید چون طعمش خیلی قویه.
باید بگم برای باربیکیو خونگی هیچ چیزی بهتر از این نیست! اسانس دود عطر خوبی به غذا می ده ولی برای بار اول یه مقدار کم تر استفاده کنید چون طعمش خیلی قویه.
به نظرم برای گوشت های گریل عالیه ولی یه سوال دارم : می شه توی پخت پیتزا هم ازش استفاده کرد یا مزه اش زیاد می شه؟
خیلی عالیه! حس دودی کباب بدون دردسر باربیکیو. فقط یکی می تونه راهنمایی کنه از چه مارکی استفاده کنم که طعم بهتری بده؟
خیلی عالیه! حس دودی کباب بدون دردسر باربیکیو. فقط یکی می تونه راهنمایی کنه از چه مارکی استفاده کنم که طعم بهتری بده؟
یه بار امتحان کردم و طعم دودی که به سس ماکارونی م داد خیلی جذاب شد ولی فکر کنم باید خیلی کم بریزید که مزه غالب نشه.
بوی خوبی به غذا می ده ولی برای استفاده توی خورشت ها کمی مرددم. کسی توی غذاهای آبکی هم استفاده کرده؟ نتیجه چی شده؟
یه بار از این اسانس دود برای بادمجون گریل استفاده کردم و خیلی خوب شد. پیشنهاد می کنم برای سبزیجات هم امتحان کنید فقط خیلی کم!
راستش من دوست داشتم توی جوجه کباب این اسانس طعم دودی بده ولی انگار زیادی ریختم طعمش زیادی تند و دودی شد. کسی می دونه چطوری باید تنظیمش کرد؟
از این اسانس استفاده کردم توی غذاهای دریایی و طعمش خیلی خوب شد ولی باید مراقب باشید که مزه اش زیاد غالب نشه مخصوصاً توی ماهی.