عمومیکسب و کار استانها

طریقه نصب دکل مهاری چگونه است؟

معرفی متعلقات نصب دکلهای مهاری

از آنجایی که دکل‌های خودایستا شامل متعلقات کمی از قبیل نردبان می‌باشند و دکل‌های مهاری دارای متعلقات بیشتری هستند در این بخش به معرفی متعلقات دکل مهاری به منظور آشنایی بیشتر شما پرداخته خواهد شد. متعقات دکل‌های مهاری شامل سکشن دکل، میله انکر بولت و عصایی، بیس پلیت (Base Plate)، پیچ و مهره، تاج دکل، سیستم روشنایی، سیستم ارتینگ، سیم مهاری، صفحه تعادل، کرپی، کمربند دکل، گوشواره، مهارکش و فونداسیون آهنی می‌باشد که در زیر به تشریح هر کدام پرداخته خواهد شد.

اجرت نصب دکل مهاری | استاندارد نصب دکل مهاری | انواع دکل مهاری

سکشن دکل

بدنه اصلی دکل مهاری g35 را سکشن می‌گویند. هر سکشن شامل ۳ لوله در راس سه یا چهار وجه و میلگرد که به صورت خرپایی به بدنه لوله‌ها با استفاده از سیستم جوش Co2 متصل می‌گردد. ارتفاع هر سکشن به صورت استاندارد ۳ متر می‌باشد که با استفاده از فلنچ‌های نر و ماده در هر سمت سکشن بر روی یکدیگر نصب و پیچ و مهره می‌شوند.

میله انکر بولت و عصایی

به منظور ایجاد پایه نصب متعلقات مربوط به دکل مهاری g45 بر روی پشت بام و یا زمین از این قطعه استفاده می‌گردد. در نصب دکل بر روی پشت بام از میله انکر بولت و در نصب دکل بر روی زمین از میله عصایی استفاده می‌شود. این قطعه به عنوان پایه گیره مابین زمین یا دیوار و قطعات نصب مهاری شامل صفحه تعادل، مهارکش و سیم مهاری می‌باشد.

بیس پلیت (Base Plate)

این قطعه شامل یک صفحه ورقه آهنی می‌باشد که اولین پایه‌های دکل بر روی آن قرار دارد و دکل بر روی آن نصب می‌گردد.
این صفحه که در زیر دکل قرار می‌گیرد در نصب بر روی زمین بر روی سازه فونداسیون بتونی و در نصب دکل بر روی پشت بام بر  روی سازه فونداسیون آهنی نصب می‌گردد.

پیچ و مهره

در نصب دکل‌های مهاری از ۲ اندازه پیچ و مهره ۶۰×10 و ۵۰×16 استفاده می‌گردد. پیچ و مهره‌های 60×10 برای نصب و سکشن‌های دکل بر روی یکدیگر و  50×16 برای نصب متعلقات مهاری استفاده می‌گردد.

تاج دکل

این قطعه بر روی بالاترین نقطه دکل نصب می‌گردد و متعلقات مربوط به سیستم ارتینگ و سیستم روشنایی بر روی آن نصب می‌گردد.

سیستم روشنایی

سیستم روشنایی در فصول بالا به تفصیل عنوان گردیده است لذا در این قسمت فقط به معرفی متعلقات آن بسنده خواهد شد. این قطعات شامل: کابل برق ۲٫۵×2، فتوسل، حباب شیشه‌ای محافظ و لامپ می‌باشد که در حال حاضر از لامپ‌های LED استفاده می‌گردد.

سیستم ارتینگ

این سیستم نیز در بالا تشریح شده است و شامل قطعات: میله برقگیر، سیم ارت تمام مس، کلمپس و بست ارت می‌باشد. لازم به ذکر است قطعات عنوان شده فوق فقط به منظور نصب سیستم ارتینگ بر روی دکل و تا پای دکل می‌باشد و به منظور برقراری ارتباط سیستم ارتینگ دکل به چاه ارت نیاز به نصب شینه مسی بعلاوه متعلقات فوق می‌باشد.

سیم مهاری

این قطعه همانطور که از اسم آن نیز مشخص می‌باشد به منظور مهار نمودن دکل بر روی زمین یا پشت بام می‌باشد. سیم مهار استاندارد قابل استفاده در نصب دکل‌های مهاری باید از نوع ۵ رشته به هم بافته شده فولادی باشد. در نصب دکل معمولا از سیم مهاری نمره ۶ استفاده می‌گردد ولی در مناطق کوهستانی یا بیابانی که دارای باد شدید بوده و در دکل‌های با ارتفاع بالاتر از ۴۲ متر بسته به بررسی‌های فنی و نظر مشتری از سیم مهار نمره ۸ نیز استفاده می‌گردد.

صفحه تعادل

این قطعه به منظور ایجاد پایه و پل بین میله انکر و مهارکش جهت نصب مهاری‌ها استفاده می‌گردد. صفحه تعادل شامل یک صفحه ذوزنقه شکل آهنی می‌باشد که بسته به ارتفاع دکل و تعداد مهار‌های نصب شده بر روی دکل دارای سوراخ‌هایی می‌باشد. این صفحه از یک سمت که دارای یک سوراخ تکی می‌باشد به میله انکر پیچ می‌شود و از سمت دیگر که دارای سوراخ بر حسب تعداد مهار‌ها است به مهارکش پیچ می‌گردد.

کرپی

این قطعه به منظور بستن و گره کردن سیم مهاری استفاده می‌شود که از جنس فولاد می‌باشد.

گوشواره

این قطعه یک تکه کوچک فلزی و سبک می‌باشد که در محل خم‌های سیم مهاری و به منظور جلوگیری از خوردگی سیم مهاری در اتصالات به بدنه دکل و مهارکش مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مهارکش

این قطعه جهت مهار نمودن سیم مهاری بر روی صفحه تعادل استفاده می‌شود. مهارکش که از جنس فولاد می‌باشد دارای یک بدنه و ۲ قطعه میله‌ای رزوه دار جهت تنظیم کشش سیم مهاری می‌باشد. مهارکش استاندارد برای دکل‌های سه وجهی تا ارتفاع ۴۲ متر مهارکش نمره ۱۲ و برای دکل‌های چهار وجهی از مهارکش نمره ۱۴ یا ۱۶ استفاده می‌گردد.

فونداسیون آهنی

این قطعه به منظور ایجاد انتقال فشار دکل از نقطه ثقل به اطراف محل نصب بر روی پشت بام استفاده می‌گردد. فونداسیون آهنی شامل یک سازه H یا Y شکل از جنس تیرآهن بوده که بیس پلیت بر روی آن جوش داده می‌شود. نکته: کلیه متعلقات دکل‌ها باید به صورت گالوانیزه باشد تا از زنگ‌خوردگی آن جلوگیری شود. سازه بدنه دکل (سکشن‌ها) نیز باید پس از تولید و پس از پلیسه‌گیری به روش گالوانیزه گرم و عبور از حوضچه گالوانیزه گردند، استاندارد گالوانیزه سکشن‌ها به سه صورت ۸۰، ۱۰۰ و ۱۲۰ میکرون می‌باشد.

نصب دکل روی پشت‌بام

امروزه برخی اپراتورها به صاحبان خانه‌هایی که اجازه نصب دکل بر روی پست بام می‌دهند پول پرداخت می‌کنند. چون از ارتفاع ساختمان استفاده می‌شود و هزینه دکل کتر می‌شود. علاوه بر این نصب راحت و سریعی دارد ، فضای کمی اشغال می‌کند و  وزن زیادی هم ندارد.

نصب دکل اینترنت

همان‌طور که می‌دانید برای برقراری ارتباط بهتر و پایدارتر، ارتفاع، زاویه پوشش‌دهی، ارتباط یک به چند نقطه و … نکات بسیار مهمی هستند. از این رو راه‌اندازی اینترنت وایرلس و اینترنت مرکزی ساختمان‌ها و ادارات نیز، از جمله کاربردهای دکل‌های مخابراتی است.

مراکز ارائه دهنده خدمات اینترنت ( ISP ) ، خدمات متعددی نظیر   پهنای باند اختصاصی، اینترنت وایرلس،  فروش خط تلفن اینترنتی و…  را در اختیار متقاضیان قرار می دهند . از این رو، دکل اینترنت که توسط این مراکز تعبیه می‌شود،  در ارتفاع بالاتر نصب شده و عمدتا به صورت 4 وجهی نصب میشوند تا پوشش بهتری را ارائه دهند. معمولا شرکت‌های توزیع کننده اینترنت  چندین  آنتن  از خود برای پوشش بهتر به روش POINT TO MULTIPOINT هم  روی دکل اینترنت نصب می‌کنند.

شرایط نصب دکل

استانداردهایی برای شرایط نصب دکل  مخابراتی وجود دارد. سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی ضوابط و شرایط نصب دکل را تشریح کرده‌اند. این شرایط و ضوابط با توجه به افزایش روزافزون شبکه‌های ارتباطی و استفاده آن‌ها از امواج رادیویی، ضرورت بی‌خطر بودن آن‌ها، محدودیت‌های شهری برای نصب دکل، لزوم برخورداری آن‌ها از استحکام کافی در مقابل عوامل طبیعی، لزوم رعایت حریم خصوصی و قانونی و …، به تصویب این نهاد به عنوان متولی مدیریت فرکانس کشور رسیده است. در این قانون به‌تفصیل، به شرایط نصب دکل اشاره شده است. اولین نکته، اخذ پروانه و مجوزهای لازم از این سازمان و مجوز زیباسازی از شهرداری  است. پس ‌از آن ضمانت‌ها و تعهداتی برای بهره‌برداری و توسعه، نگهداری، ارتفاع، مشخصات تشعشعات و … آورده شده است.

مثلاً نصب هرگونه دکل در مدارس، مهدکودک‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی ممنوع است. محل نصب باید به‌گونه‌ای باشد که دکل در هنگام انجام عملیات عمرانی در درون املاک مجاور، آسیبی نبیند. فاصله دکل تا مناطق مسکونی بیشتر از 400 متر باشد. زمین محل نصب دکل آنتن و تأسیسات آن، نباید در معرض آسیب‌های ناشی از بلایای طبیعی مانند سیل یا رانش زمین باشد.

استانداردهای ASTM4 ؛  آئین‌نامه AWS 5 برای جوشکاری؛ استاندارد EIA/TIA-222F&G6 ؛ آئین‌نامه‌های بتن ایران (آبا) و بتن آمریکا (ACI8) برای بسترسازی پایه دکل آنتن و ضوابط ایمنی محیطی به درستی رعایت شود. نصب دکل نباید در زمان بارندگی باشد، سقف محلی که نصب می‌شود نباید چوبی و کاهکلی باشد، سقف پشت بام یا زمین، برای دکل‌های مهاری، بایستی به قدری پهن باشد که سیم بکسل‌های مهار با زاویه 75 درجه، به سمت پایه‌های مهارکش‌ها نصب شوند.  اینکار باعث تعادل بهتر و عدم لرزه در دکل‌ها می‌شود.

دکمه بازگشت به بالا