عمومیکسب و کار استانها

نما سازی در ساختمان ها

پوسته هر ساختمان است و نقش بسیار مهمی در زیبایی و جذابیت آن ایفا می کند. در طراحی نما، معماران و سازندگان با توجه به شرایط آب و هوایی، موقعیت جغرافیایی، تعداد طبقات ساختمان، سلیقه افراد و بودجه آن ها اقدام به انتخاب نوع مصالح می کنند.

نمای بیرونی به منزله یک لایه محافظ برای ساختمان است که نه تنها آن را در برابر عوامل مختلف محافظت می نماید، بلکه نقش بسیار مهمی در زیبایی آن دارد.

نمای ساختمانی و طراحی نمای ساختمان مسکونی به منظره شهری شکل می دهد، از این رو طراحی نماهای مختلف باید با یکدیگر هماهنگی داشته باشد.

نکته دیگری که باید به آن توجه داشته باشید، هماهنگی درب ورودی ساختمان با هارمونی نمای ساختمان می باشد. در این مطلب از در ابتدا انواع نمای ساختمان را معرفی کرده و ضوابط شهرسازی که در ساخت آن ها باید رعایت شوند را با شما به اشتراک می گذاریم.

مصالح به کار رفته در نماسازی ساختمان

در نماسازی ساختمان از مصالح مختلفی استفاده می شود از جمله فلز، سنگ، آجر، کامپوزیت، و چوب که هر کدام مزایای خاص خود را دارند. در ذیل به معرفی انواع نمای ساختمان می پردازیم. با ما همراه باشید.

نمای آجری

نمای آجر از جمله نماهایی است که از گذشته تا امروز مورد استقبال قرار گرفته است. در انواع مختلف تولید و در اختیار مشتریان قرار می گیرد. طراحی نمای آجری به دلیل بالا بودن تنوع آجرها بسیار متنوع است و یک معمار با توجه به سلیقه خود می تواند زیباترین طرح را اجرا کند.

ساختمان، به صورت ساده و یا دکوراتیو قابل طراحی است و در هر دو شکل جلوه ای زیبا به ساختمان می بخشد. از جمله انواع آجر می توان به آجر نما نسوز، آجر نما طرح چوب، آجر دکوراسیون داخلی، لعاب دار حصیری، آجر نما سفید، آجر نما قرمز، کارتنی، دکوراتیو، کف فرش، آجر نما زرد، رستیک، شاموتی، آجر نما نسوز سفید، آجر نما نسوز قرمز، آجر نما نسوز انگلیسی، آجر نما پلاک و قزاقی اشاره نمود.

آجر نما باستان، ، آجر نماچین، آجر نما امیری، آجر نما کهن سرام، آجر نما اصفهان و آجر نمای امین از جمله آجر نماهایی هستند که می توان از کیفیت آن ها مطمئن بود.

ضوابط اجرای نمای آجری

بر اساس ضوابط، امکان رنگ آمیزی نمای آجری وجود ندارد. برای مثال در شهر اصفهان و بر اساس بافت سنتی شهر، استفاده از آجرهایی به رنگ بژ، کرم و آجرهای سنتی امکان پذیر می باشد.

نمای کامپوزیتی

طراحی نمای ساختمان کامپوزیت بر مبنای استفاده از ورق های کامپوزیت آلومینیوم صورت می گیرد. از مزایای کامپوزیت نما می توان به وزن سبک، تنوع رنگ بالا، قابلیت شستشو، مقاومت حرارتی، رطوبتی و صوتی اشاره نمود.

در حال حاضر نماسازی اکثر ساختمان های مدرن با ورق های رنگارنگ کامپوزیت صورت می گیرد، زیرا زیبایی این نما فوق العاده است اما قیمت بالا یکی از معایب نما کامپوزیت به شمار می رود که امکان استفاده از آن را برای تمام افراد فراهم ننموده است.

از جمله این نماها که زیبایی بی نظیری به ساختمان می بخشد می توان به نمای کامپوزیت لانه زنبوری اشاره نمود. در صورتی که سطح این نمای زیبا کدر و آلوده شود، به کمک افراد متخصص در زمینه نماشویی می توان آن را تمیز و مانند روز اول درخشان نمود.

ضوابط اجرایی نمای کامپوزیتی

بر اساس ضوابط اجرایی، استفاده از نمای کامپوزیت و آلومینیومی حداکثر 20 درصد در سطح کلی نمای ساختمان مشرف به معابر مجاز می باشد.

نمای سیمانی

نمای سیمانی ساختمان از جمله نماهایی است که قیمت اجرای آن ارزان می باشد. سرعت اجرای این نما بالاست و در کمترین زمان ممکن می توان آن را بر روی سطح خارجی ساختمان اعمال نمود. نماکاری ساختمان با با استفاده از بهترین متریال صورت می گیرد تا سطح کار از کیفیت مناسب برخوردار باشد.

نمای سیمانی از مقاومت لازم در برابر حریق برخوردار است و در صورت بروز آتش سوزی از انتشار آن جلوگیری می کند. در اجرای نما سیمانی ساختمان از سیمان سفید و یا سیمان رنگی استفاده می شود که هر کدام زیبایی خود را دارد.

لازم به ذکر است که شستشوی نمای سیمانی بسیار آسان است، از این رو این نما را می توان نمایی ساده و در عین حال زیبا برای ساختمان دانست.

از جمله معایب استفاده از نمای سیمانی این است که امکان شکستگی و ترک خوردگی در آن وجود دارد و ضعیفی می باشد. همچنین گرد و خاک را به راحتی به خود جذب می کند.

نمای سنگی

نمای سنگی از جمله نماهای لوکس است که همواره زیبایی و جذابیت خود را در طول زمان های مختلف به نمایش می گذارد و با استفاده از انواع اجرا می شود.

قیمت سنگ نما در مقایسه با سایر مصالحی که برای نماکاری استفاده می شوند، بالاتر است. نمای رومی یکی از نماهای سنگی است که زیبایی حیرت آوری به ساختمان می بخشد.

در سنگ نمای رومی از ، سنگ تراورتن و سنگ گرانیت استفاده می شود که هر کدام زیبایی و ویژگی های منحصر بفرد خود را دارند. نمای سنگی سالیان سال ماندگار است و در برابر عوامل مختلف نظیر باد، باران، برف، نور خورشید و گرد و غبار مقاوم می باشد.

سنگی که برای نمای ساختمان انتخاب می شود باید از دوام و استحکام لازم برخوردار باشد، در غیر این صورت در اثر انقباض و انبساط دچار ترک خوردگی خواهد شد. نمای سنگی ساختمان مسکونی و یا سایر بناها نیازمند مراقبت می باشد و هر چند وقت یکبار، نماشویی آن الزامیست.

نکات اجرایی نمای سنگی

براساس ضوابط مربوط به نماسازی، رعایت نکات ایمنی در هنگام استفاده از سنگ الزامی بوده و امکان استفاده از هر نوع رنگ سنگ در ساخت نما امکان پذیر نمی باشد. در شهر اصفهان استفاده از سنگ صرفا در ترکیب با آجر و به میزان 20 درصد امکان پذیر می باشد.

نمای شیشه ای

نمای شیشه ای ساختمان از جمله پرطرفدارترین نمای ساختمانی است که در تمام ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری به چشم می خورد. این نوع نما که به نمای شیشه ای کرتین وال نیز معروف است، نقش بسزایی در تامین نور برای فضای داخلی به عهده دارد.

به دلیل بازتاب نور از جذابیت بالایی برخوردار است و استفاده از آن در نمای شیشه ای اسپایدر گرفته تا نمای شیشه ای فریم لس علاوه بر زیبایی، نور و گرمای لازم را به دلیل عبور نور برای ساختمان تامین می کند. اصولاً در اجرای نمای شیشه ای از و یا شیشه رفلکس استفاده می شود.

ضوابط اجرایی نمای شیشه ای

ضوابط اجرای نما در شهرهای مختلف و بر اساس بافت شهر می تواند متفاوت باشد. برای مثال در شهر اصفهان استفاده از نمای شیشه ای و شیشه های رفلکس در نمای اصلی و جانبی ممنوع می باشد.

نمای بایرامیکس

از جمله نماهای دکوراتیو است که به صورت ملات و متشکل از سنگدانه ها، رنگ، رزین های طبیعی و مصنوعی و افزودنی های دیگر می باشد.

از مزایای نمای بایرامیکس می توان به تنوع رنگ بالا، قابلیت شستشو با آب، پوشش یکنواخت سطح و تمیزکاری آسان اشاره نمود.

این نما بر روی انواع سطوح فلزی، چوبی، سیمانی و آجری قابل اجراست، اما به دلیل مقاومت پایین آن در برابر عوامل مختلف در مدت کوتاهی زیبایی خود را از دست می دهد.

نمای چوبی

یکی از زیباترین نماهای ساختمانی، نمای چوبی است که این روزها در ساخت خانه های مدرن اجرا می شود. ترکیب با سایر متریال ها نظیر فلز و شیشه زیبایی نما را دوچندان می کند و آن را خاص تر جلوه می دهد.

نوعی چوب نما است که از وزن سبک اما مقاومت بالا برخوردار می باشد. از ویژگی های این چوب نما می توان به سختی بالا، مقاومت در برابر صوت، قابلیت شکل پذیری و برش کاری و تجدیدپذیری اشاره کرد.

ضوابط اجرایی نمای چوبی

اجرای نمای چوبی ساختمان نیز مانند سایر نماها دارای ضوابطی می باشد. برای مثال در استان اصفهان استفاده از نمای چوبی در نماهای اصلی ساختمان در خارج از محدوده مصوب تاریخی شهر اصفهان و تنها به میزان 10 درصد مجاز می باشد.

نمای اتیکس

نمای اتیکس نوعی برای ساختمان محسوب می شود که آن را در برابر عواملی نظیر رطوبت، حرارت و برودت محافظت می نماید. این نما از سه جزء عایق، مسلح کننده و پوشش نهایی تشکیل شده است.

از جمله عایق هایی که برای این نما استفاده می شوند فوم پلی استایرن منبسط شده و پشم معدنی می باشند. وجود این عایق ها به میزان قابل توجهی هزینه های سرمایشی و گرمایشی ساختمان را به حداقل می رسانند. پوشش نهایی نمای اتیکس می تواند چوب، آجر لعابدار، فلز و اندود باشد.

نمای سرامیکی

امروزه نمای سرامیک به یکی از انواع نماهای پر طرفدار در طراحی ساختمان تبدیل شده است. به طور کلی سرامیک نما با دو روش نصب خشک یا مهار شده و روش نصب تر یا چسبانده شده صورت می گیرد.

استفاده از نمای سرامیکی مزایای بسیاری دارد از جمله اینکه در برابر یخ زدگی مقاومت خوبی دارد و و ضد حریق محسوب می شود. همچنین نمای سرامیکی از طرح و رنگ متنوعی برخوردار بوده و قیمت مناسبی نیز دارد.

در کنار این مزایا، نمای سرامیکی معایبی نیز دارد از جمله اینکه استفاده از آن در نمای ساختمان هایی که در مکان های شلوغ قرار دارند، توصیه نمی گردد؛ زیرا نور را به شدت بازتاب می دهد.

نمای مینرال

نمای مینرال از ترکیب سنگ های معدنی، گرانیت، سنگ های سفید و مرمر به همراه پلاستر می باشد. از مزایای استفاده از این نما در ساختمان می توان به مقرون به صرفه بودن آن، سرعت بالای اجرا، سازگار با محیط زیست، تنوع در رنگ و طرح و مقاوم بودن آن در برابر آتش سوزی اشاره کرد.

یکی از بزرگ ترین معایب نمای مینرال عدم مقاومت آن در برابر رطوبت می باشد. به همین خاطر به مرور زمان دچار آسیب دیدگی جدی می شود.

نمای رومی

در دسته سبک کلاسیک قرار می گیرد. در طراحی این سبک از مصالحی هم چون ، گرانیت و مرمر استفاده می شود. از ویژگی های این سبک می توان به قوس ها و ستون های تزئینی اشاره کرد.

در برخی موارد، طراحی نمای رومی با سنگ تراورتن صورت می گیرد. نماهای سنگی رومی نمونه ای از زیباترین نماهای ساختمان می باشند. نمای رومی ساده نیز از پر طرفدارترین نماها می باشد.

نمای کنیتکس

کنیتکس از دیگر گزینه هایی است که می توان در طراحی نما انتخاب و مورد استفاده قرار داد. نمای کنیتکس نوعی رنگ می باشد که در ترکیب آن از الیاف های مصنوعی، اکسید تیتان و غیره استفاده می شود. کنیتکس خاصیت ضد آب داشته و از این رو برای استفاده در نمای بیرونی بسیار مناسب می باشد.

نانو نما

نانو نما پوششی کاملا نامرئی می باشد که می تواند به حفظ سطوح مختلف کمک کند. برای مثال استفاده از آن می تواند نمای ساختمان را در برابر رطوبت و خسارات ناشی از آن ایمن کند. بنابراین استفاده از پوشش های نانو روی نمای ساختمان باعث افزایش طول عمر ساختمان می شود.

امکان استفاده از پوشش نانو نمای ساختمان بر روی سطوح مختلف امکان پذیر می باشد. برای مثال استفاده از پوشش نانو آجر نما، استفاده از نانو بر روی سطوح سنگی و سنگ های گرانیت امکان پذیر می باشد. بکارگیری نانو نما برای ضد آب کردن نما نیز ایده قابل قبولی می باشد.

اهمیت سازگاری نمای ساختمان های شهری

  • نمای ساختمان نقش مهمی در زیبایی شهر و محله ایفا می کند. ایجاد یک نمای متناقض و ناهماهنگ با سایر نماها چهره شهر را بهم ریخته و جلوه ناخوشایندی به آن می دهد. در واقع نما قسمتی از ساختمان است که در معرض دید عموم قرار دارد.
  • شکل ظاهری ساختمان باید به گونه ای طراحی شود که هم با فضای پیرامون سازگاری داشته باشد و هم حجم داخل ساختمان را بیان کند.
  • مهم ترین عامل در طراحی نما در نظر گرفتن بودجه است. پروژه شما باید با بودجه همخوانی داشته باشد.
  • اقلیم منطقه از دیگر مواردی است که باید در طراحی نما مورد توجه قرار گیرد. نمای ساختمانی که در منطقه مرطوب قرار دارد مسلماً با نمای خانه ای که در منطقه گرم و خشک قرار دارد کاملاً متفاوت است.
  • هنگام طراحی نما بافت منطقه نیز باید مورد بررسی قرار گیرد. برای مثال در منطقه ای که اکثر ساختمان ها دارند، استفاده از نمای آجری توصیه نمی شود.
  • آنچه که امروزه در طراحی نمای اکثر ساختمان ها مشاهده می کنید نورپردازی است. نورپردازی جلوه ساختمان را به کلی دگرگون می کند و ظاهر آن را زیباتر می نماید.
  • توجه به نوع کاربری فضا نیز از جمله مواردی است که در طراحی نما باید بدان توجه شود. قبل از طراحی باید به این که ساختمان مسکونی، اداری، تجاری و یا تفریحی است پاسخ داد.
  • انتخاب مصالح با کیفیت باید در راس امور نماکاری قرار گیرد. بنابراین استفاده از مواد و با کیفیت نقش مهمی در زیبایی و طول عمر نمای ساختمان ایفا می کند.

کلام پایانی

آن چه که در این مطلب از ساختمانچی به بیان آن پرداختیم، معرفی انواع نما در طراحی ساختمان می باشد. استفاده از ایده های جذاب برای نمای بیرونی ساختمان می تواند تاثیر بسزایی در زیبایی ساختمان مسکونی داشته باشد.

در کنار اجرای یک طراحی زیبا، نورپردازی نما نیز می تواند به زیبایی هرچه تمام تر نمای ساختمان کمک کند. امیدواریم این نوشته اطلاعات مفیدی را در مورد انواع نماهای ساختمانی در اختیار شما کاربران گرامی قرار داده باشد.

اگر نمای ساختمان خاصی را در اطراف خود سراغ دارید، عکس های آن را با ما به اشتراک بگذارید. در انتها آلبومی جذاب از نمای یک ساختمان لاکچری و مدرن را آماده نموده ایم که امیدواریم از دیدن آن ها لذت ببرید.

سوالات متداول

نقش نما در ساختمان سازی چیست؟

نمای بیرونی به منزله یک لایه محافظ برای ساختمان است که نه تنها آن را در برابر عوامل مختلف محافظت می نماید بلکه نقش بسیار مهمی در زیبایی آن دارد

انواع نمای ساختمان کدام اند؟

نمای آجری، نمای کامپوزیت، نمای سنگ، نمای شیشه ای، نمای چوبی، نمای اتیکس، نمای سرامیکی، نمای مینرال، نما رومی،نانو نما و نمای کنیتکس

در اجرای نما علاوه بر جنس مصالح و طراحی نما، به چه مواردی باید توجه کرد؟

در کنار اجرای یک طراحی زیبا، نورپردازی نما نیز می تواند به زیبایی هرچه تمام تر نمای ساختمان و نمای خانه کمک کند. آن چه که در اجرای این کار باید به یاد داشته باشید، ضد آب کردن نما می باشد. هم چنین هماتاریخ انتشار ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۱

نماسازی باید دقیقاً مطابق نقشه‌های اجرایی صورت پذیرد. چنانچه در خصوص جزئیات نماسازی کمبودهایی در نقشه‌ها و مشخصات مشاهده شود، پیمانکار موظف است در خصوص تعیین تکلیف این موارد نظر دستگاه نظارت را جلب نماید. به‌هرحال نقشه‌های اجرایی نما باید دربردارنده جزئیات مربوط به رنگ، بافت و شکل نماسازی بوده و در تعیین آن‌ها به مسائل اقتصادی، اقلیمی و نوع استفاده از ساختمان توجه شده باشد.

امروزه زیبایی و نوع طراحی نماهای ساختمان نشان‌دهنده رتبه کاری، نوع فعالیت و حتی طرز فکر، ایده‌ها و نقطه‌نظرات مدیران آن مؤسسه و سازمان است. ازاین‌رو مدیران ارشد شرکت‌ها علاوه بر روش‌های نوین تبلیغات می‌کوشند تا نوع، محل و به‌ویژه نمای ساختمان مرکزی سازمان خود را به‌گونه‌ای طراحی و انتخاب نمایند تا نشان‌دهنده نوع و اهمیت فعالیت آن‌ها باشد.

باتوجه‌به صنعتی‌شدن روزافزون تمامی بخش‌های زندگی در دنیای امروزی و درگیر بودن تمام افراد با این مقوله و همچنین حس زیبایی‌شناسی انسان، علم معماری و طراحی ساختمان نیز طی دهه‌های پایانی قرن بیستم تاکنون با شتابی روزافزون دچار تحول گشته است و به سمت صنعتی‌شدن پیش می‌رود که به طور مشخص نمای ساختمان‌ها نیز تأثیر زیادی را پذیرا بوده که ایجاد و توسعه انواع روش‌های خشک و مدرن در نماسازی نیز از جمله آنها است که البته سیستم‌های خشک واجد مزایای بسیار زیادی بوده که در ادامه در مورد آنها بحث خواهد شد.

عملکردهای نما و عوامل مؤثر در نماسازی

ابتدایی‌ترین و حتی از لحاظ قدمت اولین وظیفه‌ای که نما عهده‌دار گردید، حفاظت بود. انسان‌ها برای حفاظت از عوامل جوی و اقلیمی، برای خود فضایی را به نام خانه ایجاد کردند. عدم وجود منفذ در ساختمان گرچه جلوی باد، باران، گرما و سرما را می‌گرفت، ولی ساختمان را از نور و تهویه لازم محروم می‌کرد.

هرچه نیاز به این مواهب زیادتر شد، نیاز به ایجاد روزنه در دیواره ساختمان افزایش یافت و در نتیجه نیاز به پوسته دیگری به نام نما جهت حفاظت بیشتر، به وجود آمد.

نمای ساختمان به‌عنوان یک محافظ باید مشخصه‌های فنی زیر را داشته باشد:

۱. عایق بودن نسبت به سرما، گرما

۲. عایق بودن نسبت به صوت

۳. مقاومت در برابر ضربه

۴. مقاومت در برابر یخ‌زدگی

۵. مقاومت در برابر زلزله

۶. مقاومت در برابر ریزش

۷. انعطاف‌پذیر بودن در اجرای نما

۸. مقاومت در برابر آتش‌سوزی

۹. قابل‌اجرابودن در ساختمان‌های مرتفع

۱۰. سبک بودن

۱. عملکرد نما به‌عنوان رابط

نمای ساختمان باید به شکلی طراحی شود که علی‌رغم حفاظت محیط داخل از بیرون، ارتباط فضای بیرون را با محیط داخل ساختمان به‌خوبی برقرار کند. ایجاد امکان تابش نور به داخل و یا امکان استفاده از چشم‌انداز بیرون وجود داشته باشد.

۲. نما به‌عنوان یک معرف

همان‌طور که لباس فرد، معرف شخصیت وی است، خانه نیز به‌مانند لباس دوم باید معرف شخصیت و مقام اجتماعی مالک خود باشد. در معماری غرب نما حالت نمایش دارد، بدین صورت که در همان وهله اول کسی را که پشت آن زندگی می‌کند، نشان می‌دهد. درواقع نما معرف شخصیت خانوادگی و طبقه اجتماعی صاحبخانه است. همچنین علاوه بر معرفی شخصیت مالک، معرف موقعیت مکانی ملک و نوع کاربری ساختمان نیز می‌باشد.

۳. نمای هر ساختمان به‌عنوان عنصری از نمای مجموعه شهری

ما در فضای شهری با یک ساختمان روبه‌رو نیستیم، در واقع هر ساختمان جزئی از فضای شهری محسوب می‌شود که زشتی آن بر فضاهای عمومی تأثیرگذار است و زیبایی آن منوط به هماهنگی با سایر عناصر آن مکان می‌باشد. ساختمان یک موجود منزوی و خودبسنده نیست که بتواند تمام توجه طراح و مالک را به خود جلب کند، بلکه می‌بایست با حفظ شخصیت و اعتبار خود، عنصری از یک جامعه وحدت یافته، باشد.

۴. زیبایی و منحصربه‌فرد بودن نمای ساختمان

نما صورت ظاهر و منظره خارجی هر ساختمان است و پوششی مخفی و به‌دوراز انتظار عموم نیست. نما همواره موردتوجه عموم قرار می‌گیرد، لذا زیبایی جزء جدایی‌ناپذیر هر نما می‌باشد. همچنین زیبایی و چگونگی نما؛ هنر و کیفیت کار مهندس معمار و طراح ساختمان نیز معرفی می‌نماید.

۵. نمای ساختمان و شرایط محیطی

نمای هر واحد مسکونی بسته به شرایط محیطی از جمله آب‌وهوا، باد و طوفان، زلزله و میزان آلاینده‌های هوا در مناطق مختلف، متفاوت است. مصالحی که در نماهای شهرهای بزرگ و صنعتی که آلایندگی بالا دارند، به کار می‌رود در مقایسه با مصالح کاربردی برای نمای شهرهای کوچک که هوای پاک دارند و همچنین نمای ساختمان در مناطق سردسیر به لحاظ میزان مقاومت در برابر یخ‌زدگی یا عایق بودن نسبت به سرما و گرما با نمای قابل کاربرد در مناطق گرمسیر تفاوت دارد.

۶. قیمت تمام شده نما، یک اصل مهم در نماسازی

یکی از شاخصه‌های بسیار مهم در انتخاب نما، قیمت تمام شده آن است. هرچه قیمت نما افزایش یابد، قدرت خرید کاهش‌یافته و دایره مصرف‌کنندگان آن نما محدودتر خواهد شد.

۷. تأثیر سرعت در اجرای نما

باتوجه‌به اینکه طولانی شدن در بهره‌برداری از هر پروژه ساختمانی می‌تواند عامل افزایش هزینه‌ها و افت ارزش پول شود، لذا سرعت در اجرای نما بسیار مؤثر خواهد بود.

مهم‌ترین انواع نماسازی ساختمان

مانند صفحات پیش‌ساخته بتنی با دیدار با مصالح بنایی استفاده می‌شود. باتوجه‌به مصالح موجود، دانش نیروی انسانی، مسائل اقتصادی و نظایر آن، غالباً در نماسازی ساختمان‌ها از نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم، منظم، سنگ‌های پلاک به شکل لوحه سنگ، انواع آجرنما تا نماسازی با قطعات پیش‌ساخته و صنعتی مانند صفحات پیش‌ساخته بتنی با اتصال به اسکلت ساختمان، صفحات پیش‌ساخته به منزله قالب دائمی، صفحات پیش‌ساخته برای پوشش دیوار با مصالح بنایی استفاده می‌گردد. همچنین باتوجه‌به تنوع نماهایی چون دیوارپوش‌های شیشه‌ای، دیوارپوش از فلزات رنگین غیر آهنی و لعاب‌دار یا لوحه‌های مصنوعی، این‌گونه  نماسازی‌ها نیز رایج است.

انواع نماسازی با مصالح گوناگون

۱. توضیحی درباره نماسازی با سنگ و انواع آن

نماسازی با سنگ شامل نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم مانند لاشه، لاشه موزائیکی، لاشه موزائیکی درز شده و نماسازی با سنگ‌هایی منظم مانند بادبر، بادبر سر تراش، بادکوبه‌ای، تیشه‌ای، صیقلی و نماسازی با سنگ‌های پلاک از لوحه سنگ هستند. مقاومت فشاری سنگ‌ها، میزان جذب آب، تاب در برابر یخ‌بندان، ثبات در مقابل نور و سایر ویژگی‌های سنگ طبق مشخصات استاندارد باید باشد.

الف) نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم

در این نوع نماسازی استحکام ملات، باید در حد استحکام سنگ باشد تا پیوستگی و یکپارچگی اجزای متشکله تأمین گردد، بدین منظور می‌توان از ملات های ماسه سیمان و باتارد و ماسه آهک استفاده نمود. حداقل ضخامت دیوار هنگامی که نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم صورت می‌پذیرد، ۶۰ سانتی‌متر خواهد بود. در اجرای نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم، باید از ایجاد درزهای ممتد خودداری شود. ایجاد پیوستگی بین بخش‌های آجری و سنگی، باید با بهره‌گیری از مهارهای فلزی صورت پذیرد. نماسازی با سنگ‌های غیرمنظم شامل نماسازی با سنگ لاشه، لاشه موزائیکی و لاشه موزائیکی درز شده است.

ب) نماسازی با سنگ‌های منظم به چه صورت است؟

این نوع سنگ‌ها که به‌صورت طبیعی از معدن، حمل و با پتک به‌صورت مکعبی درمی‌آیند، باید دارای سطوح مستطیل در نما باشند. سطوح تحتانی و فوقانی سنگ‌ها، باید صاف بوده تا انتقال نیرو موضعی نبوده و ناهمواری‌ها موجب خرد شدن سنگ‌ها نشوند و لب‌پریدگی در نمای سنگ‌ها ظاهر نگردد.

در نماسازی با سنگ‌های منظم از انواع سنگ‌های زیر استفاده می‌شود:

۱. سنگ بادبر

۲. سنگ بادبر سر تراش

۳. سنگ بادکوبه‌ای

۴. سنگ تیشه‌ای

۵. سنگ صیقلی

پ) نماسازی با سنگ پلاک (سنگ لوحه)

سنگ پلاک باید در مقابل یخ‌بندان، حرارت و رطوبت مقاوم بوده و در مقابل نور (پدیده رنگ‌به‌رنگ شدن) از پایداری و ثبات برخوردار باشد. میزان جذب آب‌سنگ‌ها و خاصیت صیقل‌پذیری‌شان، باید مطابق مشخصات باشد. ضخامت سنگ‌های پلاک به مقاومت سنگ بستگی دارد. حداقل این ضخامت، ۲ سانتی‌متر است. حداکثر مساحت سنگ‌های پلاک ۱۸۰۰ سانتی‌متر مربع خواهد بود.

استخراج سنگ‌های تزئینی نما از معدن باید چنان صورت گیرد که سنگ‌های مورد مصرف پاسخگوی الزامات بوده و از ایجاد ترک‌های مویی که به هنگام نصب باعث خرد شدن قطعات می‌شود، جلوگیری به عمل آید. در مواردی که از صفحات سنگ‌ها برای ایفای نقش عایق حرارتی استفاده می‌گردد، فاصله صفحات از دیوار باید حداقل ۲ سانتی‌متر باشد تا نقش دیوار دوجداره، ایفا شده و هوای بین دو جدار مانع تبادل حرارتی شود. در این حالت قلاب‌ها باید از جنس فولاد زنگ‌نزن باشند و چند منفذ در زیر و بالا برای جلوگیری از تعریق در پشت سنگ‌ها تعبیه گردد.

ت) اتصالات و بست‌ها در نماسازی با سنگ

مصالح نصب سنگ و اتصالات و بند و بست‌های فلزی یا باید از فلز زنگ‌نزن باشد و یا تمام قسمت‌های آن در داخل خمیر سیمان ملات و دوغاب قرار گیرد تا از زنگ‌زدگی آن‌ها جلوگیری به عمل آید. اتصالات غیرفلزی از نظر استحکام قبلاً به تصویب دستگاه نظارت برسد.

۲. استانداردهای نماسازی ساختمان با آجر

در نماهای آجری، دیوارها باید کاملاً شاقولی اجرا شوند. انحراف نما از امتداد قائم برای هر طبقه به ارتفاع ۳ متر، نباید از ۶ میلی‌متر تجاوز کند؛ انحراف از امتداد قائم در کل ارتفاع، نباید از ۳۰ میلی‌متر بیشتر باشد. رواداری پهنای بندها در نماسازی آجری، باید برابر ۱ میلی‌متر اختیار شود. در نماسازی‌های آجری برای اجرای ملات با ضخامت یکنواخت، استفاده از شمشه ملات در دو انتهای دیوار ریسمان کشی بین آنها الزامی است. ضخامت این نبشی‌ها که معمولاً از چوب ساخته می‌شوند، باید برابر ضخامت بندها اختيار گردد.

حداکثر انحراف مجاز بندهای عرضی از حالت افقی در سطح دیوار، ۶ میلی‌متر برای دیوارهای به طول تا ۶ متر و ۱۲ میلی‌متر برای دیوارهای طویل‌تر خواهد بود. حداکثر انحراف مجاز از امتداد قائم برای بندهای عمودی در مورد دیوارهایی به ارتفاع تا ۶ متر، ۶ میلی‌متر و برای دیوارهایی با ارتفاع بیشتر، ۱۲ میلی‌متر است خواهد بود.

در نماهای آجری چنانچه آجرهای نما و آجرهای پشت کار به طور هم‌زمان اجرا گردند، باید آجرهای نما به‌صورت کله و راسته چیده شوند تا ضمن مشارکت در تحمل بارهای وارده بر دیوار، پیوستگی لازم بین آجرهای نما و آجرهای پشت کار تأمین گردد. در این حالت لازم است ابعاد آجرهای نما برابر ابعاد آجرهای پشت کار باشد.

نکته: چنانچه آجرهای نما پس از اجرای قسمت‌های باربر چیده شوند، باید برای تأمین پیوستگی نما و قسمت‌های باربر؛ اتصالات فلزی مورداستفاده قرار گیرند. در این حالت برای انتقال بار نماسازی به اسکلت بنا، باید تدابیر سازهای مناسب اتخاذ شود.

۳. نماسازی جذاب با استفاده از شیشه

بلوک‌های شیشه‌ای

به ضخامت اسمی ۱۰ و به ابعاد ۱۰ تا ۳۰ سانتی‌متر تولید و به‌صورت  مربع یا مستطیل به رنگ‌های مختلف در سطح نما ظاهر می‌گردند. این بلوک‌ها در واقع دارای ابعادی حدود ۶ میلی‌متر کوچک‌تر از اندازه اسم هستند و با استفاده از ملات سیمان به ضخامت ۶ میلی‌متر چیده می‌شوند. استحکام این ملات بیشتر از استحکام ملات به‌کاررفته در نمای آجری است و درزهای افقی باید با توری گالوانیزه با چشمه‌های ۵ سانتی‌متری مسلح شوند (دو سیم طولی سرتاسری به فاصله ۵ سانتی‌متر که سیم‌های عرضی با آنها جوش الکتریکی شده). کاربرد این بلوک‌ها برای تأمین نور بدون رؤیت در مکان‌هایی نظیر حمام، نورگیر، راهروهای طویل و ورودی‌ها است.

صفحات پیش‌ساخته از بلوک‌های شیشه‌ای

مساحت صفحات پیش‌ساخته از بلوک‌های شیشه‌ای رنگی برای نمای خارجی ساختمان‌ها نباید از ۱۳/۵ مترمربع تجاوز نماید. حداکثر بعد این صفحات ۴/۵ متر خواهد بود.

دیوارپوش از سرامیک شیشه

این دیوارپوش‌ها عیناً مانند رویه‌های سرامیکی در بخش نماسازی‌های صنعتی اجرا می‌شوند.

کاشی بین کابینتی سفید معمولا برای آشپزخانه های کوچک استفاده می شود. کاشی های سفید منجر به افزایش بازتاب نور و باز شدن فضای آشپزخانه می شود.

صفحات پیش‌ساخته بتنی با نمای شیشه‌ای

در این صفحات با بهره‌گیری از قطعات شیشه‌ای و چسبانیدن آن‌ها روی کاغذهای مخصوص، طرح‌های هنری گوناگون شکل می‌گیرد. قطعات شیشه‌ای به‌هم‌پیوسته در ته یا روی قالب قرار گرفته و روی آن‌ها با بتن پرمایه‌ای که از مصالح سنگی بادوام ساخته شده، پوشیده می‌گردد. نصب این صفحات پیش‌ساخته مانند صفحات پیش‌ساخته بتنی خواهد بود.

۴. نمای کامپوزیتی از چه موادی تشکیل شده است؟

کامپوزیت‌ها یک کلاس منحصربه‌فرد از مواد هستند که از ترکیب دو یا چند ماده جداگانه تشکیل شده‌اند که ماده حاصل نسبت به هرکدام از اجزاء تشکیل‌دهنده استحکام و دوام بیشتری دارد. امروزه از کامپوزیت‌ها برای نمای بیرونی ساختمان استفاده می‌شود. ورق‌های کامپوزیت متشکل از دولایه آلومینیوم و یک هسته از جنس پلاستیک یا یک ماده معدنی پرکننده هستند که در بین این دولایه قرار می‌گیرد.

ازآنجاکه نمی‌توان ماده‌ای یافت که همه خواص موردنظر را دارا باشد، باید به دنبال چاره‌ای دیگر بود. کلید این مشکل، استفاده از کامپوزیت‌ها می‌باشد. خواص کامپوزیت‌ها در مجموع از هرکدام از اجزاء تشکیل‌دهنده آن‌ها بهتر است و اجزاء مختلف، کارایی یکدیگر را بهبود می‌بخشند و این یکی از مزیت‌های کامپوزیت‌ها به شمار می‌رود. از مزایای دیگر کامپوزیت‌ها، می‌توان سبک بودن، سهولت در مونتاژ، تعمیر و نگهداری را نام برد.

نکته: بااین‌وجود کامپوزیت‌ها از نظر انعطاف‌پذیری در اجرا، در سطح ضعیفی عمل می‌کنند.

۵. نمای ترمو یا چوبی چیست؟

چوب یکی از اولین موادی می‌باشد که به طور طبیعی و فراوان در دسترس بشر قرار داشته است. ازاین‌رو تاریخ استفاده از آن به زمان‌های خیلی دور می‌رسد. با آنکه انسان اولیه پناهگاه زندگی خود را از غارنشینی آغاز کرد ولی از چوب پیش از سایر مواد استفاده نمود. چوب طبیعی یا ترمو طی فرایندی در دما و فشار بالا خاصیتی ضد آب پیدا می‌کند، به طور مختصر می‌توان گفت در فرایند ترمو وود، چوب را ضمن اینکه با بخار محافظت می‌کنند تا ۱۸۰ الی ۲۱۵ درجه سانتی‌گراد حرارت می‌دهند.

 بخار علاوه بر نقش حفاظتی، بر تغییرات شیمیایی حاصله بر چوب تأثیر می‌گذارد. در نتیجه این روش (تیمار حرارتی یا همان ترمو وود) محصولی به نام ترمو چوب (ترمو وود) که بسیار سازگار با محیط‌زیست است؛ حاصل می‌گردد. چوب‌های ترمو مقاومت بسیار بالایی در مقابل عوامل جوی دارند. باعث محبوبیت بیشتر این چوب‌ها می‌شود. به دلیل ضریب انتقال حرارت پایین ترمو یک عایق حرارتی برودتی گرمایشی و سرمایشی ساختمان جلوگیری می‌کنند.

در فرایند ترمو، رنگ چوب تیره شده و در شرایط متغیر رطوبتی، متعادل‌تر از چوب معمولی می‌گردد و خاصیت عایق حرارتی آن نیز افزایش می‌یابد. هم چنین در تیمار حرارتی (ترمو وود) چوب در مقابل پوسیدگی مقاوم شود و میزان تغییر ابعاد در آن به حداقل می‌رسد.

نحوه اجرای نما توسط ترمو وود

نحوه آماده‌سازی سطح زیر کار برای نصب چوب ترمو وود در قسمت نمای چوبی به دو روش کلی اجرا می‌شود:

الف) زیرسازی سیمانی:

۱. ضخامت سیمان‌کاری موردنیاز حداقل ۴ سانتی‌متر است و درصورتی‌که ضخامت آن کمتر از مقدار ذکر شده باشد مقاومت دیوار برای نگهداری چوب زیرسازی مناسب نخواهد بود و اجرای چوب زیرسازی امکان‌پذیر نمی‌باشد.

۲. رعایت راستای شاقولی و سطح صاف و هموار در تمامی سطوح سیمان‌کاری زیرسازی می‌بایست رعایت شود و در صورت عدم اجرای صحیح و مناسب راستای شاقولی و همواری آن، سطوح پایانی نمای چوب ترمو وود نیز مطابق با همان سطوح زیر کار نا شاقول و ناهموار دیده خواهد شد، زیرا چوب زیرسازی حداکثر ۵ تا ۱ سانتی‌متر می‌تواند سطح نا شاقولی را تراز نماید.

ب) زیرسازی فلزی:

۱. پروفیل‌های مصرفی برای زیرسازی می‌بایست حداقل سایز ۳۰×۳۰ میلی‌متر انتخاب شود.

۲. فاصله پروفیل‌های شبکه زیرسازی فلزی می‌بایست به‌صورت چشمه‌هایی بافاصله ۶۰×۶۰ میلی‌متر اجرا گردد.

۳. شبکه فلزی می‌بایست بافاصله حداکثر ۱۰ سانتی‌متر از ابتدا و انتهای سطح موردنظر صورت گیرد.

۶. منظور از نماهای خشک چیست؟

سیستم‌های مدرن نماسازی که با نصب سنگ به روش خشک  برای اولین‌بار در آمریکا جهت ساختمان‌های بلندمرتبه طراحی و مورداستفاده قرار گرفت یکی از روش‌های جدید و قابل انطباق با استانداردهای جدید ساختمانی که این روش‌ها از دهه ۷۰ شمسی توسط مجموعه رونین پارس در ایران اجرا شد که طی سال‌های گذشته تاکنون پیشرفت‌های زیادی در این زمینه حاصل شده است و این شرکت توانسته با بومی نمودن این تکنولوژی‌ها، نوآوری‌های زیادی را در این زمینه به دست آورد.

مزایا و ویژگی‌های روش نمای خشک

۱. کاهش زمان اجرا

۲. هماهنگی رفتار مصالح در مقابل تغییرات دمایی

۳. طراحی مهندسی و کاهش پرت مصالح

۴. تولید صنعتی مصالح مصرفی

۵. قابلیت تنظیم و رگلاژ

۶. کاهش حجم و وزن اسکلت و فونداسیون

۷. کاهش هزینه ترمیم، افزایش عمر مفید و امکان بازیافت مصالح

۸. امکان اجرای عایق حرارتی و صوتی

نقش بندکشی در نماسازی چیست؟

نقش بندکشی، پذیرش انبساط و انقباض سطحی و موضعی و توزیع آن به طور یکنواخت در نمای ساختمان است. علاوه‌برآن بندکشی باید مانع دخول آب و نفوذ رطوبت به قشرهای داخلی دیوارها و سایر قطعات پوششی شود، ازاین‌رو ملات بندکشی باید ریزدانه و پرمایه بوده و از تراکم کافی برخوردار باشد تا مانع ایجاد خاصیت جاذبه مویی و انتقال رطوبت به عمق دیوار و سطوح داخلی بنا گردد. بندکشی به‌عنوان کار نهایی باید جذابیت نما و منظره مطلوب را کامل و به اتمام برساند.

 نکات مهم در بندکشی نمای سنگی

۱. آماده‌کردن زیر کار

۲. عیار ملات و اندازه سنگ‌دانه‌ها

۳. رنگ بندکشی

نکته: درمورد بندکشی نماهای آجر فشاری، بهتر است از بندکشی توپر استفاده شود.

برای طراحی داخلی، طراحی نقشه و طراحی نما ساختمان می توانید  خود را به صورت آنلاین در سایت ما ثبت کنید!!

هنگی درب ورودی با نما نیز از دیگر نکاتی است که باید بدان توجه شود.

 

دکمه بازگشت به بالا