بهترین جاذبه های گردشگری جلفا

جلفا نگین آذربایجان شرقی فراتر از یک شهر مرزی گنجینه ای از تاریخ طبیعت و تجارت را در خود جای داده است. شاید نام این شهر کمتر در میان مقاصد اصلی گردشگری به گوش رسیده باشد اما جلفا با جاذبه های متنوع خود تجربه ای بی نظیر را برای هر سلیقه ای رقم می زند. از یک سو آثار تاریخی باشکوهی همچون کلیساهای کهن حمام های تاریخی و کاروانسراهای باستانی روایتگر تاریخ پرفراز و نشیب این منطقه هستند. از سوی دیگر طبیعت بکر و تماشایی جلفا با رود ارس خروشان آبشارهای زیبا و کوه های سر به فلک کشیده هر بیننده ای را مسحور خود می کند.
علاوه بر این جلفا به دلیل موقعیت مرزی خود به قطب تجاری مهمی تبدیل شده است. بازارچه های مرزی و مراکز خرید مدرن با ارائه اجناس متنوع و قیمت های مناسب فرصتی ایده آل برای خرید و گشت وگذار را فراهم می کنند. اما سفر به جلفا تنها به بازدید از آثار تاریخی و خرید محدود نمی شود. در این شهر می توانید طعم لذیذ غذاهای محلی آذربایجان را بچشید در اقامتگاه های بومگردی با فرهنگ و آداب و رسوم مردم منطقه آشنا شوید و از گشت وگذار در طبیعت بکر و تماشایی آن لذت ببرید. در این راهنما قصد داریم شما را با تمامی جاذبه های گردشگری جلفا آشنا کنیم و اطلاعات کاملی در مورد بهترین زمان سفر مسیرهای دسترسی محل اقامت و سایر نکات مهم در اختیارتان قرار دهیم تا سفری خاطره انگیز و فراموش نشدنی را تجربه کنید.
جاهای دیدنی جلفا
آشنایی با جاذبه های گردشگری جلفا
جلفا شهرستانی مرزی در استان آذربایجان شرقی با پیشینه ای غنی و جاذبه های متنوع مقصدی جذاب برای گردشگران است. این شهر که در همسایگی رود ارس قرار دارد از نظر تاریخی طبیعی و تجاری اهمیت ویژه ای دارد. جلفا با داشتن آثار تاریخی متعدد از جمله کلیساها کاروانسراها و حمام های قدیمی روایتگر فرهنگ و تمدن کهن این سرزمین است. طبیعت بکر و زیبای این منطقه نیز با آبشارهای خروشان کوه های سر به فلک کشیده و رود ارس چشم هر بیننده ای را خیره می کند. علاوه بر این جلفا به دلیل موقعیت مرزی خود به مرکز تجاری مهمی تبدیل شده و بازارچه های مرزی آن فرصتی مناسب برای خرید اجناس باکیفیت و قیمت مناسب را فراهم می کنند. در ادامه به معرفی برخی از مهم ترین جاذبه های گردشگری جلفا می پردازیم.
آبشار آسیاب خرابه
آبشار آسیاب خرابه با نام محلی کهنه دییرمان دره ای سرسبز و تماشایی در نزدیکی جلفا است. این آبشار زیبا از چشمه ای نشات می گیرد که آب آن پس از عبور از میان صخره ها و گیاهان به صورت آبشاری عریض به پایین سرازیر می شود. نام آسیاب خرابه به آسیابی قدیمی اشاره دارد که در گذشته در این مکان وجود داشته و با استفاده از نیروی آب گندم را آرد می کرده است. امروزه از آن آسیاب تنها بقایایی به جا مانده اما آبشار آسیاب خرابه همچنان به عنوان یکی از زیباترین و پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری جلفا شناخته می شود. این منطقه با داشتن آب و هوای خنک و مطبوع در فصل تابستان مکانی ایده آل برای استراحت و تفریح است. گردشگران می توانند در بالای دره چادر بزنند و از منظره زیبای کوهستان لذت ببرند یا با پایین رفتن از پله ها در کنار آبشار به آب بازی و عکاسی بپردازند. در فصل زمستان نیز یخ زدن آبشار منظره ای تماشایی و منحصر به فرد را ایجاد می کند.
کلیسای سنت استپانوس
کلیسای سنت استپانوس یکی از مهم ترین و زیباترین کلیساهای تاریخی ایران در ۱۵ کیلومتری غرب جلفا و در میان کوه های سر به فلک کشیده قرار دارد. این کلیسا که به نام استپانوس اولین شهید مسیحیت نامگذاری شده قدمتی طولانی دارد و در طول تاریخ بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. معماری کلیسا بسیار باشکوه و چشم نواز است و شامل بخش های مختلفی از جمله ناقوس خانه کلیسای کوچک تالار اصلی و حجره های راهبان می شود. دیوارهای کلیسا با نقاشی های مذهبی و نمادهای مسیحی تزئین شده اند که هر کدام داستانی از زندگی حضرت عیسی (ع) و سایر شخصیت های مذهبی را روایت می کنند. کلیسای سنت استپانوس در سال ۲۰۰۸ در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده و سالانه گردشگران بسیاری از سراسر جهان از آن بازدید می کنند. بازدید از این کلیسا فرصتی است تا با تاریخ و فرهنگ مسیحیان ایران آشنا شوید و از زیبایی های معماری و هنر این اثر تاریخی لذت ببرید.
کلیسای چوپان
کلیسای چوپان یکی دیگر از کلیساهای تاریخی و زیبای جلفا در ۵ کیلومتری غرب شهر و در ساحل رود ارس واقع شده است. این کلیسا که قدمت آن به قرن ۱۶ میلادی بازمی گردد به دلیل قرار گرفتن در نزدیکی محل زندگی چوپانان مسیحی به این نام مشهور شده است. کلیسای چوپان از نظر معماری ساده تر از کلیسای سنت استپانوس است اما همچنان دارای جذابیت های خاص خود است. این کلیسا کوچک در سال ۲۰۰۸ به همراه کلیسای سنت استپانوس در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. در سال های گذشته کلیسا را مرمت کرده اند و حالا ساختمان آن کامل است. بازدید از کلیسای چوپان فرصتی است تا در کنار رود ارس از این اثر تاریخی زیبا دیدن کنید و با تاریخ و فرهنگ مسیحیان منطقه آشنا شوید.
رود ارس و سد ارس
رود ارس یکی از مهم ترین و طولانی ترین رودخانه های ایران از ترکیه سرچشمه می گیرد و پس از عبور از کشورهای ارمنستان جمهوری آذربایجان و ایران به دریای خزر می ریزد. این رودخانه در طول تاریخ نقش مهمی در زندگی اقتصادی و اجتماعی مردم منطقه ایفا کرده و به عنوان مرز بین ایران و کشورهای همسایه نیز شناخته می شود. در شهرستان جلفا رود ارس مناظر طبیعی بسیار زیبایی را خلق کرده و به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری این منطقه محسوب می شود. سد ارس نیز که بر روی این رودخانه ساخته شده علاوه بر تامین آب کشاورزی و تولید برق به عنوان یک جاذبه گردشگری نیز شناخته می شود. گردشگران می توانند در اطراف سد به ماهیگیری قایق سواری و استراحت بپردازند و از زیبایی های طبیعت لذت ببرند.
پارک ملی کنتال
پارک ملی کنتال منطقه ای کوهستانی و حفاظت شده بین نوردوز و جلفا با وسعتی بیش از ۷ هزار هکتار یکی از زیباترین و بکرترین مناطق طبیعی ایران است. این پارک ملی با داشتن کوه های سر به فلک کشیده صخره های صعب العبور حیات وحش متنوع آبشارهای متعدد و چشم اندازهای بی نظیر مقصدی ایده آل برای طبیعت گردان و کوهنوردان است. در پارک ملی کنتال گونه های مختلف گیاهی و جانوری زندگی می کنند که از جمله آن ها می توان به گوزن مارال پلنگ خرس قهوه ای بز کوهی و انواع پرندگان شکاری اشاره کرد. صعود به قله های این منطقه یک چالش هیجان انگیز برای کوهنوردان است. باتوجه به نبود روستا و آبادی در بخش های زیادی از کنتال گوزن های بومی منطقه در کنار چشمه ها و پهنه کوهستان دیده می شوند.
کاروانسرای خواجه نظر
کاروانسرای خواجه نظر یکی از کاروانسراهای تاریخی جلفا در کنار رود ارس واقع شده است. این کاروانسرا که در دوره صفویه ساخته شده در گذشته محل استراحت و تجارت کاروان هایی بوده که از این منطقه عبور می کردند. کاروانسرای خواجه نظر دارای معماری زیبا و چشم نوازی است و شامل حیاط مرکزی حجره ها اصطبل و سایر بخش های مورد نیاز کاروانیان می شود. امروزه این کاروانسرا به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری جلفا شناخته می شود و گردشگران می توانند از آن بازدید کنند و با تاریخ و فرهنگ این منطقه آشنا شوند. در کنار همین کاروانسرا و در ساحل ارس پارکی تاسیس شده که اهالی در آخر هفته ها برای تفریح و استراحت به آنجا می روند. کوه های سرخ رنگ واقع در آنسوی مرز منظره جالب این منطقه است.
روستای اشتبین
روستای اشتبین یکی از روستاهای تاریخی و زیبای شهرستان جلفا در نزدیکی مرز ایران و ارمنستان واقع شده است. این روستا با داشتن خانه های قدیمی کوچه های باریک و بافت سنتی فضایی دلنشین و آرامش بخش را برای گردشگران فراهم می کند. روستای اشتبین دارای جاذبه های طبیعی و تاریخی متعددی است که از جمله آن ها می توان به قلعه اشتبین مسجد جامع روستا و چشمه های آب معدنی اشاره کرد. این روستا با داشتن آب و هوای خنک و مطبوع در فصل تابستان مکانی ایده آل برای استراحت و فرار از گرمای شهر است. گردشگران می توانند در این روستا با فرهنگ و آداب و رسوم مردم محلی آشنا شوند و از غذاهای سنتی و خوشمزه آن لذت ببرند.
حمام تاریخی جلفا
حمام تاریخی جلفا یکی از آثار تاریخی این شهر است که قدمت آن به دوره قاجاریه بازمی گردد. این حمام که در گذشته مورد استفاده مردم محلی قرار می گرفته دارای معماری زیبا و چشم نوازی است و شامل بخش های مختلفی از جمله سربینه گرمخانه و خزینه می شود. امروزه حمام تاریخی جلفا به عنوان یک موزه مورد استفاده قرار می گیرد و گردشگران می توانند از آن بازدید کنند و با تاریخ و فرهنگ حمام های سنتی ایران آشنا شوند. این حمام بین تاسیسات راه آهن و اداره گمرک قرار دارد. حمام شامل سربینه گرمخانه و چند اتاق جانبی است که حالا بخشی از آن تبدیل به موزه ای کوچک و بخشی دیگر تبدیل به یک قهوه خانه سنتی شده است. از سبک معماری حمام می توان حدس زد در دوره قاجاریه ساخته یا مرمت شده است. در سال های اخیر باتوجه به رونق گرفتن بازدید از حمام مرمت های اساسی در آن انجام داده اند.
پل ضیاء الملک
پل ضیاء الملک پلی تاریخی است که بر روی رودخانه ارس در نزدیکی جلفا قرار دارد. این پل که در دوره قاجاریه ساخته شده به دستور ضیاءالملک نخجوانی از رجال آن دوره بنا شده است. پل ضیاء الملک دارای معماری زیبا و مستحکمی است و در طول تاریخ بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. این پل امروزه به عنوان یکی از آثار تاریخی جلفا شناخته می شود و گردشگران می توانند از آن بازدید کنند و از منظره زیبای رودخانه ارس لذت ببرند.
آبشار ماهاران
آبشار ماهاران یکی دیگر از آبشارهای زیبای جلفا در نزدیکی روستای ماهاران واقع شده است. این آبشار که از ارتفاعات کوه های منطقه سرچشمه می گیرد پس از عبور از میان صخره ها و جنگل های سرسبز به صورت آبشاری خروشان به پایین سرازیر می شود. آبشار ماهاران دارای طبیعتی بکر و تماشایی است و مکانی ایده آل برای استراحت و تفریح در دل طبیعت است. گردشگران می توانند در کنار آبشار به پیک نیک بپردازند از صدای دلنشین آب لذت ببرند و عکس های یادگاری بگیرند.
مجموعه کردشت
مجموعه کردشت مجموعه ای تاریخی و ارزشمند در شهرستان جلفا است که شامل بناهای مختلفی از جمله حمام کردشت قلعه کردشت و مسجد کردشت می شود. این مجموعه در روستای کردشت واقع شده و قدمت آن به دوره های مختلف تاریخی بازمی گردد. حمام کردشت که به حمام عباس میرزا نیز شهرت دارد یکی از زیباترین و مجهزترین حمام های تاریخی ایران است. قلعه کردشت نیز که در بالای تپه ای مشرف به روستا قرار دارد در گذشته به عنوان یک دژ نظامی مورد استفاده قرار می گرفته است. مسجد کردشت نیز دارای معماری زیبا و چشم نوازی است و از آثار تاریخی ارزشمند این منطقه محسوب می شود. بازدید از مجموعه کردشت فرصتی است تا با تاریخ و فرهنگ این منطقه آشنا شوید و از زیبایی های معماری و هنر این آثار تاریخی لذت ببرید.
بهترین زمان سفر به جلفا
بهترین زمان سفر به جلفا فصل های بهار و پاییز است. در این فصول هوا معتدل و دلپذیر است و طبیعت منطقه در زیباترین حالت خود قرار دارد. در فصل بهار درختان شکوفه می دهند و دشت ها و کوه ها سرسبز می شوند. در فصل پاییز نیز برگ درختان به رنگ های زرد نارنجی و قرمز درمی آیند و مناظر بسیار زیبایی را خلق می کنند. البته سفر به جلفا در فصل تابستان نیز امکان پذیر است اما باید توجه داشت که هوا در این فصل گرم و خشک است. سفر به جلفا در فصل زمستان نیز می تواند تجربه ای متفاوت باشد اما باید آمادگی سرمای هوا و بارش برف را داشته باشید. در تعطیلات مختلف به ویژه تعطیلات نوروز شهر جلفا میزبان گردشگران زیادی می شود و ممکن است هزینه برخی خدمات تفریحی و رفاهی بالاتر برود.
مسیرهای دسترسی به جلفا
برای دسترسی به جلفا می توان از مسیرهای مختلفی استفاده کرد. این شهر دارای راه آهن و جاده های آسفالته است و امکان سفر با قطار اتوبوس و خودروی شخصی به آن وجود دارد. نزدیک ترین فرودگاه به جلفا فرودگاه تبریز است که در حدود ۱۳۰ کیلومتری این شهر قرار دارد. از تبریز می توان با تاکسی یا اتوبوس به جلفا سفر کرد. سفر با قطار به جلفا نیز یکی از گزینه های مناسب است. قطار تبریز-جلفا هر روز در این مسیر تردد می کند. همچنین اتوبوس های مسافربری نیز از شهرهای مختلف ایران به جلفا حرکت می کنند. سفر با خودروی شخصی نیز یکی از راه های دسترسی به جلفا است. جاده های منتهی به این شهر آسفالته و مناسب هستند.
بهترین هتل های جلفا
جلفا دارای هتل ها و اقامتگاه های مختلفی است که گردشگران می توانند بر اساس بودجه و سلیقه خود یکی از آن ها را انتخاب کنند. از جمله بهترین هتل های جلفا می توان به هتل آپارتمان چیپال هتل امپریال جلفا هتل دنیز جلفا و هتل جهانگردی جلفا اشاره کرد. این هتل ها دارای امکانات رفاهی مناسبی هستند و به جاذبه های گردشگری شهر نیز نزدیک هستند. اگر ترجیح شما یک اقامت ساده و بی دردسر است و می خواهید خیالتان از نظافت و امنیت راحت باشد باید سراغ هتل های جلفا بروید. اکثر هتل ها خدمات و امکانات خوبی دارند و به دیدنی های جلفا هم نزدیک هستند.
اقامتگاه های بومگردی جلفا
علاوه بر هتل ها اقامتگاه های بومگردی نیز در جلفا وجود دارند که گردشگران می توانند با اقامت در آن ها با فرهنگ و آداب و رسوم مردم محلی آشنا شوند. از جمله اقامتگاه های بومگردی جلفا می توان به مجتمع اقامتگاهی دایموند و بومگردی آنیل اشاره کرد. این اقامتگاه ها دارای فضایی سنتی و دلنشین هستند و امکان تجربه زندگی روستایی را برای گردشگران فراهم می کنند. اگر دوست دارید با فرهنگ مردم جلفا بیشتر آشنا شوید و چند روزی را به سبک و سیاق مردم محلی زندگی کنید اقامتگاه های بومگردی جلفا بهترین انتخاب هستند. برخی از اقامتگاه را که به جاهای دیدنی جلفا نزدیک هستند و خدمات خوبی ارائه می دهند را اینجا نام برده ایم.
غذاهای محلی و سنتی جلفا
جلفا دارای غذاهای محلی و سنتی متنوعی است که گردشگران می توانند در سفر به این شهر طعم آن ها را بچشند. از جمله غذاهای معروف جلفا می توان به کوفته تبریزی قورودلو کوفته آش قوروت قیله آش آبغوره دویماج و قارنی یاریخ اشاره کرد. این غذاها با استفاده از مواد اولیه تازه و محلی تهیه می شوند و دارای طعمی لذیذ و متفاوت هستند. کمتر کسی است که آوازه غذاهای محلی و سنتی ترکی را نشنیده باشد. جلفا هم از این قاعده مستثنی نیست و غذاهای متفاوت و خوشمزه ای دارد. از کوفته های معروف می توانیم به کوفته تبریزی و قورودلو کوفته که با کشک پخته می شود اشاره کنیم. آش قوروت قیله آش آبغوره و آش اوماج را هم به طرفداران انواع آش پیشنهاد می کنیم.
رستوران های معروف جلفا
در جلفا رستوران های متعددی وجود دارند که گردشگران می توانند در آن ها انواع غذاهای ایرانی و محلی را میل کنند. از جمله رستوران های معروف جلفا می توان به رستوران تایماز رستوران حاتم رستوران حاج علی خرم و فست فود مگا اشاره کرد. این رستوران ها دارای فضایی دلنشین و خدماتی باکیفیت هستند و غذاهای متنوعی را ارائه می دهند. رستوران های شهر جلفا تنوع خوبی دارند و شما با هر سلیقه ای می توانید غذای موردعلاقه تان را پیدا کنید. از رستوران های سنتی با غذاهای ایرانی و محلی گرفته تا فست و فود و کافه رستوران های مدرن.
سوغات جلفا
جلفا دارای سوغاتی های متنوعی است که گردشگران می توانند به عنوان یادگاری از این شهر خریداری کنند. از جمله سوغاتی های معروف جلفا می توان به فرش و گلیم دستبافت شیرینی نوقا و سایر محصولات محلی اشاره کرد. فرش و گلیم های دستبافت جلفا از شهرت جهانی برخوردار هستند و با استفاده از پشم و نخ های طبیعی بافته می شوند. شیرینی نوقا نیز یکی از شیرینی های سنتی و خوشمزه آذربایجان است که در جلفا نیز تهیه می شود. در ادامه راهنمای سفر به جلفا به یکی از مهم ترین دغدغه ها در سفر می رسیم؛ خرید سوغاتی . سوغاتی های معروف شهر جلفا به دو دسته تقسیم می شود صنایع دستی و خوراکی. یکی از معروف ترین سوغاتی های جلفا فرش و گلیم های دست بافت ارمنی است که از گذشته شهرت زیادی داشتند.
بازارچه مرزی جلفا
بازارچه مرزی جلفا یکی از مهم ترین مراکز خرید این شهر است که در آن می توان انواع کالاهای خارجی را با قیمت مناسب خریداری کرد. این بازارچه به دلیل موقعیت مرزی جلفا به یکی از مراکز تجاری مهم منطقه تبدیل شده است. در بازارچه مرزی جلفا انواع پوشاک لوازم آرایشی و بهداشتی لوازم خانگی و سایر کالاهای مورد نیاز مردم عرضه می شود. مراکز خرید جلفا یکی از علت های اصلی گردشگران برای سفر به این منطقه و از دیدنی های جلفا هستند. قرارگیری جلفا در مرز ایران باعث شده تا بازار ها و پاساژهای مختلفی با اجناس وارداتی شکل بگیرد و به دلیل منطقه آزاد و اضافه نشدن سود و مالیات قیمت های مناسبی دارند.
جلفا کجاست؟
جلفا شهرستانی مرزی در شمال غربی ایران و در استان آذربایجان شرقی واقع شده است. این شهر در همسایگی رود ارس و کشورهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان قرار دارد.
کلیساهای مهم جلفا کدامند؟
از مهم ترین کلیساهای جلفا می توان به کلیسای سنت استپانوس و کلیسای چوپان اشاره کرد که هر دو از آثار تاریخی ارزشمند این شهر هستند.
قدمت کلیسای سنت استپانوس چقدر است؟
کلیسای سنت استپانوس قدمتی طولانی دارد و در طول تاریخ بارها مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است. تخمین زده می شود که قدمت این کلیسا به قرن دهم میلادی بازگردد.
قدمت پل ضیاءالملک به چه زمانی بازمی گردد؟
پل ضیاءالملک در دوره قاجاریه به دستور ضیاءالملک نخجوانی ساخته شده است و از آثار تاریخی این دوره به شمار می رود.
حمام تاریخی جلفا در چه دورانی ساخته شد؟
حمام تاریخی جلفا مربوط به دوران قاجار است و سبک معماری آن نیز نشان دهنده این دوره تاریخی است.