علت چسبندگی ادویه جات
چرا ادویهها به هم میچسبند؟
ادویهها مواد گیاهی هستند که حالت پودر دارند و در سراسر جهان به منظور عطر و طعمدهی به مواد غذایی اضافه میشوند. در حال حاضر ادویهجات گوناگونی با رایحه، رنگ و خواص دارویی متنوع در بازار محصولات خشکبار وجود دارد که به عنوان چاشنی مصرف میشوند.

حال یکی از مشکلات رایج و مرسوم ادویهها این است که به هم میچسبند و اغلب افراد این سوال را در ذهن دارند که دلیل اصلی این موضوع چیست؟ در پاسخ به این پرسش باید بیان کرد که ادویهجات پودرهایی هستند از خشک کردن گیاهان و آسیاب آنها تهیه میشوند؛ از اینرو زمانی که رطوبت داشته باشند با مشکل چسبندگی مواجه خواهند شد.
در اینجا قصد داریم تا اطلاعات کامل و جامعی در ارتباط با علت چسبندگی ادویهها، شرایط نگهداری و نکات خرید این محصولات در اختیارتان قرار دهیم؛ بنابراین توصیه میکنیم مطالعه این مطلب را از دست ندهید.
علت چسبندگی ادویهجات
ادویهها از محصولات پرمصرف و کاربردی برای عطر و طعمدهی به مواد غذایی بهحساب میآیند که از آسیاب گیاهان مختلف بهدست میآیند. مدت زمان ماندگاری ادویهجات گوناگون نظیر ، فلفل سیاه و قرمز، ، ، زعفران و … در مقایسه با دیگر چاشنیهای پرکاربرد چون آبلیمو و رب بسیار طولانیتر است اما گاهی اوقات ادویهها به دلایلی با مشکلاتی چون چسبندگی، کاهش عطر و طعم، کپک و … مواجه میشوند.
بهطور کلی کلیه ادویه جوجه کباب پرمصرف موجود در بازار خشکبار و ادویهجات کشور که به صورت کامل آسیاب و پودر میشوند، تقریبا از مدت زمان ماندگاری یکسانی برخوردار هستند؛ زیرا این محصولات پس از خشک شدن و کاهش رطوبت به صورت پودر درمیآیند. از آنجاییکه فاکتورهایی چون رطوبت، دما و نور بر روی کیفیت و میزان ماندگاری ادویهها تاثیرگذار هستند؛ بنابراین فروشندگان و مصرف کنندگان باید در نگهداری ادویهها دقت لازم را به خرج دهند.
حال چسبندگی ادویهها یکی از مشکلات مرسوم است که در اثر مرطوب شدن ادویهجات اتفاق میافتد و سبب تغییر شکل ظاهری و کاهش کیفیت (عطر و طعم) محصول خواهد شد؛ بنابراین ادویهها پس از آسیاب باید در هوای خشک و خنک نگهداری شوند تا حالت خمیری و چسبندگی به خود نگیرند و فاسد نشوند.
این نکته را در نظر بگیرید که بعضی از ادویهها چون سیر، پاپریکا، پودر گوجه، موسیر پیاز و … در زمان خشک شدن، به صورت کامل رطوبت خود را از دست نمیدهند؛ در نتیجه حالت چسبندگی و گلولهای به خود میگیرند که برخی از سودجویان فعال در زمینه عرضه ادویهجات برای جلوگیری از چسبندگی به ادویهها افزودنیهایی چون آرد، نشاسته و … اضافه میکنند؛ از این رو چنانچه به دنبال تهیه و خرید ادویهجات مختلف هستید، توصیه میکنیم به این موضوع توجه کنید و حتیالامکان از طریق مراکز معتبر به ادویه خرید اقدام کنید.
بهترین شرایط نگهداری از ادویهها
ادویههای پودر شده معمولا به وسیله دستگاه خشککن یا اشعه گاما در کارخانهها، ضدعفونی و بستهبندی میشوند که این موضوع باعث طولانی شدن مدت زمان ماندگاری ادویهجات خواهد شد اما این محصولات با توجه به ماهیتی که دارند، همواره در معرض نفوذ رطوبت هستند؛ بنابراین چنانچه ادویهها در مکان گرم و مرطوب نگهداری شوند، امکان کپک زدن، تغییر رنگ، بو و مزه، خراب شدن و چسبندگی آنها وجود خواهد داشت که فروشندگان و مصرف کنندگان باید در نگهداری این محصولات دقت داشته باشند.
بهطور کلی برای جلوگیری از چسبندگی ادویهها به هم و فاسد شدن آنها باید ادویهجات را در هوای خشک و خنک نگهداری کرد. از سایر نکات مهم نگهداری ادویهجات، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- نگهداری از ادویههایی چون زردچوبه، فلفل، پودر سیر، دارچین، ادویه کاری و … در ظرفهای غیرقابل نفوذ به هوا، نور و رطوبت
- استفاده نکردن از قاشقهای خیس یا آغشته به مواد غذایی برای برداشتن ادویه
- خودداری از قرار دادن ادویهها در یخچال، نزدیک اجاق گاز یا روی میز
- نگهداری از ادویههای مختلف به صورت جدا از هم
نکات مهم در هنگام خرید ادویهجات
افرادی که قصد خرید ادویههای مختلف از بازار محصولات گیاهی و خشکبار را دارند، باید در هنگام خرید ادویهجات به نکات مهم زیر توجه کنند:
- توجه به اطلاعات درج شده بر روی ادویههای بستهبندی کارخانهها از قبیل نام برند، مجوزهای بهداشتی، پروانه ساخت، تاریخ تولید و مصرف، مهر استاندارد و …
- توجه به مشخصات ظاهری (حالت پودر و بدون چسبندگی)، خالص بودن محصول، رنگ، عطر و مزه ادویههای فله
- خرید ادویهجات از مراکز معتبر عرضه و فروش محصولات گیاهی
- خرید ادویه با توجه به میزان مصرف
- معمولا ادویهها در کارخانه تولید نمیشود و روند تولید آن متفاوت است و میبایست فرآیند خاصی را طی کند. به عنوان مثال یکی از ادویههای پر فروش مثل ( زردچوبه، فلفل سایه، فلفل قرمز و….) به طور مستقم به کارخانه رفته و آن را آسیاب میکنند. تیم ترنج در ادامه خواهد گفت که روند تولید و علت اصلی چسبندگی ادویهجات چه میباشد، با ما همراه باشید.
- چسبندگی ادویهجات:
همانطور که گفته شد ادویهجات خاص به طور مستقیم آسیاب میشود و سپس ادویههای پودر شده به وسیلهی اشعه گاما زده عفونی و بسته بندی خواهد شد. البته این موضوع هم حائز اهمیت است که بیشتر ادویهجات مصرفی مردم در کشور ما جزو محصولات وارداتی میباشد و از کشورهایی مانند هند، سریلانکا و …. وارد ایران شده واین ادویهجات به نسبت بقیه مواد خوراکی مثل رب زمان طولانیتری با مشکل چسبندگی مواجه میشود.
زمان نگهداری ادویهجات:
معمولا ادویهها جزو سخت ترین پاشنیهای غذایی در برابر فساد هستند و مدت زمان ماندگاری طولانی تری هم نسبت به سایر چاشنیهای غدایی مانند آب دارند. اگر ادویههای پودر شده به درستی نگهداری شود، میتوان آنها را 12 الی 18 ماه نگهداری کرد بدون آن که چسبندگی در ادویهجات شکل بگیرد.
هنگام خرید ادویهجات به چه نکاتی توجه کنیم:
مرد عادی نمیتوانند از روی ظاهر ادویهها و خارج از محیط آزمایشگاهی از کیفیت ادویهجات پر ببرند. پس تشخیص آن دشوار است. پس بهتر است هنگام خریداری کردن آن از نوع بسته بندی کارخانهای و برچسب درج شده روی آن و همچنین مهر استاندار مطمئن شویم. به هر حال ادویههایی که در کارخانههای بزرگ و معتبر و همچنین در شرایط و با نظارت لازم کیفی بسته بندی شود مورد اطمینان است.
یکسری سوال که خیلی از مشتریان از تیم ما میپرسند را تصمیم داریم در قالب مقاله شرح دهیم :
1) آیا مدت زمان ماندگاری تمام ادویهجات مصرفی یکی است و از کجا متوجه علت چسبندگی آن شویم؟
_همانطور که در بالا گفتیم تمام ادویهجات مصرفی مردم وارداتی هستند و تقریبا مدت زمان مصرف و نگهداری آنها یکسان میباشد. یعنی به دلیل خشک کردن و بسته بندی و اینکه دور از رطوبت هستند از یکسال الی دو سال میتوان آن را نگهداشت و بعد از این تایم احتمال چسبندگی ادویهجات صورت خواهد گرفت.
- 2) ماندگاری ادویه پودر شده بیشتر است یا ادویه آسیاب نشده؟
_ادویه آسیاب نشده مثل فلفل سیاه، فلفل قرمز، قلم دارچین و… راحت تر و با زمان بیشتر میتوان نگهداری کرد و امکان رطوبت کشیدن و چسبندگی ادویهجات کم خواهد شد.
3) بهترین روش نگهداری ادویهجات در مدت زمان بالا چه میباشد؟
_معمولا ادویههای مختلف تا وقتی که در جای خنک و دور از رطوبت نگهداری شوند فاسد نمیشوند.
4) تنها دلیل بالا بودن مدت ماندگاری ادویهها خشک بودن آنهاست؟
_خیر، بیشتر ادویه مصرفی، خاصیت ضدمیکروبی هم دارند و میکروبها به دلیل همین خاصیت و البته خشک بودن آنها، داخلشان رشد نمیکنند و فاسد نخواهند شد.
5) برای نگهداری ادویهجات از چه ظروفی نگهداری کنیم؟
_برای نگهدار ادویهجات معمولا از ظروف غیر قابل نفوذ به هوا، نور و رطوبت باید استفاده کرد. همچنین بهتر است درب ظروف ادویهها را به محض تمام شدن، بسته تا رطوبت داخل آن نرود.
به سایت spicejungle برای مشاهده انواع ادویه ها حتما دیدن کنید
جمع بندی:
در این مقاله سعی کردیم نکات مهمی که باید در خرید ادویهجات ایرانی بدانید را بگوییم .شما در شرکت ترنج میتوانید هر ادویه ایرانی را با بهترین قیمت خریداری کنید. سایت فروشگاهی ما میباشد. تیم ترنج در هر تایمی از شبانه روز پاسخگوی شماس.